Lánczi: Brüsszel ideológiai politizálást folytat

 

A tagállamok messze nem egységesek a migrációs politika megítélésében, az Európai Bizottság viszont megpróbálja saját hatáskörben eldönteni a vitákat.

A kormány megítélése szerint soha indokoltabb nem volt a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás, mint most, közölte Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, miután szerdán a kormány megtárgyalta az Európai Bizottság menekültügyi javaslatát.

A Európai Bizottság nincs könnyű helyzetben, hiszen a tagállamok között nagyfokú ellentét van a migrációs politikát tekintve. Erre azonban a Bizottság azt a sajátos választ adja, hogy megpróbálja saját hatáskörben eldönteni ezeket a vitákat, saját egyeztetéseket folytatna le, amelyből megpróbálna kompromisszumos megállapodást kialkudni, de tetszik, nem tetszik, a Bizottság ezeket a javaslatokat teszi le az asztalra, magyarázta Lánczi Tamás a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője hozzátette: ezek a javaslatok szinte kivétel nélkül a két legnagyobb tagállam – Németország és Franciaország – érdekeivel esnek egybe. Az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a háttérben ennek a két országnak a lobbistái nagyon keményen dolgoznak a Bizottság mellett.

Arra a kérdésre, hogy a würzburgi terrorista akcióhoz hasonló esetek nem téríthetik-e le a brüsszeli politikát a jelenlegi útról, Lánczi Tamás úgy válaszolt: egyelőre nem. Ideológia-vezérelt politizálás folyik, a tényekről nem hajlandók tudomást venni annak ellenére, hogy az elmúlt években egyre több terrortámadás történt. 2015-ben már 211, amelyből több mint 150-et dzsihadisták követtek el, s ezek a támadások egyre több emberéletet követelnek.

Brüsszelben ezt valamiért egyelőre nem akarják meghallani. Az elemző úgy fogalmazott: ismerünk olyan politikai irányvonalakat, amely kizárólag ideológiai szempontokat vesz figyelembe, s csupán azt nézi, hogy a saját ideológiai elképzeléseit hogyan tudja a gyakorlatba átültetni, akkor is, ha a valóság ennek élesen ellentmond.

A tagállamok messze nem egységesek a migrációs politika megítélésében, nagyfokú ellentétek tapasztalhatók. Ezt bizonyítja a Századvég Alapítvány 28 tagállamban készült, az Unió jövőjét vizsgáló reprezentációs kutatása is.
Lánczi Tamás beszélt arról is, hogy a kutatásból kiderül, hogy a megoldások tekintetében van ellentét az egyes tagállamok között, a félelmek egyöntetűek és nagyon hasonlók. Az olyan kérdésekre, hogy az európai választópolgárok látnak-e összefüggést a bevándorlás és a terrorizmus fokozódása között, félnek-e attól, hogy a bevándorlás növelni fogja a bűncselekmények számát, aggódnak-e az illegális bevándorlás miatt, 80-85 százalékban azt válaszolták, hogy kisebb-nagyobb mértékben aggódnak.

A választópolgárok Brüsszelből nem kapnak megnyugtató üzeneteket, Brüsszel egyelőre nem nagyon érti meg ezeket a félelmeket, tette hozzá az elemző.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »