Laktató ételek, amik nem nyomják fel a vérnyomásodat

Laktató ételek, amik nem nyomják fel a vérnyomásodat

A magas vérnyomás sok kellemetlen tünetet okozhat az életedben, így nem árt, ha egészséges táplálkozással is próbálsz küzdeni ellene. Az már nagyjából köztudott, hogy magas vérnyomás esetén érdemes alacsony nátrium tartalmú ételeket fogyasztani, de azt lehet, hogy nem tudtad, hogy ezzel együtt a magas magnézium, kálcium és kálium tartalom ugyanolyan fontos.

Lássuk, ezek alapján miket érdemes beillesztened az étrendedbe! Ne aggódj, nem kell egy újabb diétába fognod, csupa izgalmas és finom alapanyag következik! – írja a bien.hu.

Bár a bab nagyon sokszínű alapanyag, talán mégsem fordul meg a konyhádban annyiszor, ahányszor kellene. Már egy adag fehérbab nagyon sokat segít abban, hogy napi szinten megfelelő mennyiségű ásványi anyagot vigyél be a szervezetedbe, amire kiemelten figyelned kell magas vérnyomás esetén. Szuper fehérjeforrás, ha vegetáriánus vagy, és ne izgulj, a babfőzeléken túl is van élet, hiszen szuper levesekbe, mexikói fogásokhoz, salátákba vagy köretként is!

Nem hangzik egy igazi diétás fogásnak, ezért szuper, hogy mégis büntetlenül fogyaszthatod akkor is, ha magas vérnyomással küzdesz. Akár sütőben, akár serpenyőben vagy grillen csinálod, a belül szaftos, kívül pedig ropogósra sült hús biztosan tökéletes fogás lesz, bármikor is fogyasztod. Ezt csak egy kis édeskrumpli teheti még jobbá, ami sokszor olyan édes, hogy desszertnek is megállná a helyét. Meghámozva és felkockázva sütőben elkészítve vagy pürésítve is csodálatos!

Hírdetés

A tejtermékekről köztudott, hogy rengeted kálciumot tartalmaznak, így nem is csoda, hogy egy adag már a napi szükséglet majdnem felét adja ki. Jól jöhet egy szuper reggelihez müzlivel, különböző olajos magvakkal és gyümölcsökkel, de salátákhoz öntetként, mártogatósokhoz vagy szószokhoz is sokszínűen felhasználható alapanyag. Ha kicsit unod a sima joghurtot vagy a már megszokott gyümölcsös reggelidet, akkor szórj a tetejére chia magot, lenmagot, kókuszreszeléket, goji bogyókat, tökmagot, diót vagy pisztáciát. Ezeket variálva soha nem lesz unalmas a reggeli joghurtod!

A banán, a nektarin és a kiwi ilyenkor ősszel és télen a legfontosabb vitaminforrásaink. Míg nyáron ezernyi friss és ropogós gyümölcs közül választhatunk, úgy a hidegebb hónapokban leginkább ezek közül érdemes válogatni. Persze ez nem baj, hiszen imádjuk őket nem csak magas vitamintartalmuk, de megfelelő ásványi anyag tartalmuk miatt is. Fogyassz belőlük minden nap tízóraira vagy keverd bele őket a gyümölcsturmixodba!

A brokkoliban nem csak a fent említett számodra lefontosabb ásványi anyagook megtalálhatóak, de rendszeresen fogyasztva a rák megelőzésében is hatékony lehet. Készítsd el a főételed mellé pirítva vagy vajon megpárolva, és ha szeretnéd, hogy főzés után is ilyen csodálatos zöld színe maradjon, akkor mindig adj hozzá egy csipetnyi szódabikarbónát! Az avokádó és a kelkáposzta hasonlóan szuper alapanyagok, amit nem csak a főétkezésekhez, de akár a reggeli smoothieban is fogyaszthatsz! Tipp: A kelkáposztát bármilyen szénhidrátcsökkentett étrendbe beillesztheted, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, így snackként akár fűszeres chipset is készíthetsz belőle a sütőben!

Ha megszoktad már a sült krumpli, rizs és saláta köreteket, és már lehet, hogy egy kicsit unod is őket, akkor itt az ideje valami újat kipróbálni. A quinoa nem csak finom, de szuper egészséges is. Jó hír a gluténérzékenyeknek, hogy ők is fogyaszthatják és az inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran választhatják. Ha magas vagy ingadozó a vérnyomásod, akkor szinte kötelező, hogy heti egyszer erre cseréld a korábban megszokott köretedet, hidd el, hús és halak mellé, zöldségesen vagy magában is isteni lesz!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »