Lakóépületekbe csapódtak be rakéták Kijevben vasárnap reggel

Lakóépületekbe csapódtak be rakéták Kijevben vasárnap reggel

Nyitokép: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty

Több robbanást jelentettek vasárnap kora reggel Kijevben, Sevcsenkivszkij kerületben – Vitalij Klitcsko, a város polgármesterének közlése szerint. Az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy a városban egy lakóparkot ért találat.

Az AFP jelentése szerint a robbanások helyi idő szerint 6:30 körül történtek, fél órával azután, hogy a légiriadó-szirénák megszólaltak. Klicsko szerint legalább két lakóépületet ért találat. A mentők a helyszínen vannak, a bent lévőket evakuálják. Úgy tudni, az egyik, kilencszintes épületben tűz ütött ki a rakéta becsapódásakor.

Szombaton Ukrajna közölte, hogy az orosz erők “teljesen elfoglalták” a kulcsfontosságú keleti Szeverodonyeck városát, több héten át tartó heves harcok után. Mindez azt jelenti, hogy az orosz hadsereg – a háború február 24-i kezdete óta – most már szinte az egész Luhanszki területet és a szomszédos Donyeck nagy részét is ellenőrzi – a két régiót, amelyek a hatalmas, ipari Donbászt alkotják. Zelenszkij ukrán elnök szombaton késő este tartott videóbeszédében ígéretet tett arra, hogy visszaveszi “minden városunkat”, amelyet Oroszország elfoglalt.

Hírdetés

Az orosz elnök szombaton jelentette be, hogy Oroszország az elkövetkező hónapokban atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Belarusznak. A szóban forgó 500 kilométer hatótávolságúIszkander-M rakéták ballisztikus rakétaként és robotrepülőgépként egyaránt felhasználhatók, hagyományos, illetve atomtöltettel felszerelve.

Vlagyimir Putyin Szentpéterváron beszélt erről, mielőtt a belarusz államfővel tárgyalt, aki azt kérte tőle, hogy segítsen “szimmetrikus” választ adni azoknak a NATO-repülőgépeknek a berepüléseire, amelyek atomfegyver hordozására alkalmasak. Egyben atomfegyverek hordozására alkalmas harci gépek szállítását kérte.

Putyin szerint nincs szükség “szimmetrikus válaszra.” Felajánlotta a belarusz elnöknek, hogy ha kell, korszerűsítik a belarusz hadsereg gépeit, hogy alkalmasak legyenek atomtöltetek hordozására. “Számos Szu-25 típusú harci gép van hadrendben náluk. Ezeket megfelelő módon fel lehet javítani. A korszerűsítést oroszországi repülőgépgyárakban kell végezni, és ezzel összhangban megkezdődhet a személyzet kiképzése” – közölte.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »