Lakáskassza-megoldás à la Fidesz: takarékoskodás helyett eladósodás

Lakáskassza-megoldás à la Fidesz: takarékoskodás helyett eladósodás

Vajúdtak hegyek, s nevetséges kisegér született – valahogy így értékelhető Orbánéknak a lakásmegtakarítások támogatásának elvonása után bejelentett intézkedése. Bár a részletek még nem ismertek, de amit Orbán Viktor minisztere ma bejelentett, az csak a számok átírása, a csok rendszerében semmi olyan változást nem hoz, ami a lakáskasszarendszer lényegét adta:

ha vállalsz megtakarítást, abban Állam bácsi segít.

Ezt sikerült beszántani úgy, hogy a 10 óra 55 perckor benyújtott egyéni képviselői indítvány (így nincs szükség hatástanulmányra!) a következő nap 24 órakor hatályba lépett. Aki tudott, rohant a lakáskasszák ügyfélszolgálataira, hogy még az utolsó pillanatban kössön szerződést. A társasházban élők azonban akkorát szívtak, mint a torkos borz: 37 óra 5 perc alatt ugyanis nem lehet összehívni és lezavarni egy közgyűlést, így

a közös képviselő bármennyire is jót akart volna a lakóközösségnek, nem tudta volna sem meghosszabbítani a ház megtakarítási szerződését, sem újat kötni.

Az Orbán-kormány által bejelentett „számátírások” egyáltalán nem említették a társasházban élők megtakarításait, így – a már futó, de előbb-utóbb úgyis lejáró szerződéseik felhasználását követően – keresztet vethetnek a további felújításokra, korszerűsítésekre. Pedig – ahogy arra a kormány egy korábbi tanulmánya rámutatott – a lakáskasszából jóval több energetikai fejlesztés valósult meg, mint a csok-ból.

Ugyancsak nincs szó azokról, akik akár saját maguk, akár szüleik révén fejleszteni szeretnék pénzügyi tudatosságukat. Egy gyermekére lakáskasszát kötő szülő vagy egy 18 éves fiatal nem kerülhet be a csok rendszerébe. Megtakarítani viszont tud. Ha feltesszük, hogy a fiatal a megtakarítási időszak végéig talál magának egy hasonlóan takarékos párt, akivel összekötné az életét és gyermekeket vállalnának, akkor lehet a kezükben akár kétszer 3 millió forint lakáskasszából, plusz 10 millió vissza nem térítendő csok támogatás, ami összesen 16 millió. Ez egy lakásvásárlás önrészéhez elég, erre vehetnek fel támogatott csok-hitelt.

A lakáskassza-támogatás megszüntetésével viszont ettől a hatmilliótól esik el, ami több, mint az önrész harmada, helyette felvehet ötmilliót hitelként.

Hírdetés

És amíg olyan alacsonyak a hazai kamatok, hogy egy jól szituált párnaciha is többet hoz, mint egy biztos befektetés, addig Orbán Viktor ne is álmodjon arról, hogy a fiatal félreteszi azt a havi húszezret, amit korábban lakáskasszában takaríthatott volna meg.

Vagyis marad az újabb hitelfelvétel, immár megemelve ötmillió forinttal. Ezt a fiatal pár úgy tudja kigazdálkodni, hogy

 • vagy hosszabb futamidőre veszi fel a hitelt,
 • vagy magasabb törlesztőrészletet vállal.
 • Cui prodest? Mi lehet a háttérben? Megtakarítás esetén nincs függés a pénzintézettől, hitelfelvételkor viszont a jelzálog a megvásárolt hajlékot terheli. Hosszabb futamidő vagy nagyobb törlesztőrészlet? Édesmindegy, a család mindent meg fog tenni, hogy megtarthassa otthonát, azaz a banktól függ.

  A hiteltámogatás pedig most már át sem fut a polgár számláján, még az az iciri-piciri kamat sem lesz az övé.

  Azt az évi hetvenkétezer forintot, amit eddig a megtakarító lakáskasszánál vezetett számláján írtak jóvá, azt ezentúl a központi költségvetés kamattámogatásként közvetlenül a bankhoz fogja utalni.

  Holott fideszes propagandisták épp azt szajkózták, hogy a lakáskasszák az állami támogatást ingyen forrásként használták. Ebből a szempontból tehát semmi nem változott.

  Szép volt, függöny le, taps!


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »