Lajtoskocsikkal siet Budapest a vízhiánnyal küzdő települések segítségére

Lajtoskocsikkal siet Budapest a vízhiánnyal küzdő települések segítségére

Erről Karácsony Gergely főpolgármester posztolt a Facebookon.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, Solymáron háromezer embert érintő vízhiány alakult ki, de más települések, és Szentendre is ezzel a problémával küzd.

Budapest segít a vízellátási problémákkal küzdő Solymárnak és Szentendrének: a főváros cégei egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátottak a két település rendelkezésére – jelentette be a főpolgármester a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely azt írta, a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte. A két, öt köbméteres lajtos kocsi mellett a Budapesti Közművek két hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, „a klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan, eddig alapvetésként tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból”.

A víz hatalmas érték és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető – jegyezte meg.

A főpolgármester szerint „az sem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik”,

az ottani hálózatot ugyanis nem ekkora terhelésre szabták.

Karácsony Gergely írt arról is, a magyar vízközműrendszer „borzasztóan rossz állapotú”, van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban, a kormány pedig nem segíti a fejlesztéseket, hanem különadóval sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat.

„Ennek ellenére nem hagyjuk magára azt, aki bajban van. Budapest erős városként, erős közösségként megteszi, amit tud: segítünk, ahogy tudunk az agglomerációs településeken!” – írta bejegyzésében a főpolgármester.

Segít a Belügyminisztérium is

Ötfős operatív törzset működtet a katasztrófavédelem szerdától az érintett Pest megyei településeken a lakossági vezetékes ivóvíz-szolgáltatás kimaradásának pótlása érdekében – közölte a Belügyminisztérium (BM).

Hírdetés

Tájékoztatásuk szerint mindezt a katasztrófavédelem a hatályos szabályzókban rögzített kötelezettségeit meghaladóan teszi.

Azt írták: a katasztrófavédelem helyzetfelmérése szerint a településeken a hőség miatt megnövekedett ivóvízigény mellett jelentős mértékű túlfogyasztás tapasztalható. Ezt a többi között a kerti medencék feltöltése, az automata kerti locsolórendszerek használata okozza, a közszolgáltatónak pedig a kiesés pótlására tett intézkedései nem voltak elégségesek.

A Belügyminisztérium közlése szerint az operatív törzs egyeztetett az érintett települések polgármestereivel és felmérték a kialakult helyzetet. Áttekintették az ivóvízpótlásra rendelkezésre álló és a további bevonható eszközöket a vízközmű-szolgáltatók megkeresésével.

Megkeresték a fővárosi közszolgáltatókat is megfelelő kapacitású vízszállító biztosítása érdekében.

Az ellátás folyamatosságát folyamatosan monitorozza a törzs, és ha a szolgáltatás kimarad vagy akadályozott, akkor intézkedést kezdeményeznek. Intézkedtek a közszolgáltatói ivóvízmedencék feltöltéséről is, továbbá szervezik és koordinálják az ivóvízpótlás biztosítását.

Emellett valamennyi katasztrófavédelmi igazgatóság számára felkészülési feladatokat határoznak meg arra az esetre, ha hasonló szolgáltatáskiesés történne az ország más részén.

A tárca beszámolt arról is, hogy

  • Solymáron 11,
  • Pilisborosjenőn 3,
  • Szentendrén 2

járművet vettek igénybe a lakosság ivóvízellátására. A tartályok utántöltését folyamatosan végzik és intézkedtek a gépjárművezetők váltásáról is.

  • Pilisvörösvár,
  • Pilisszántó,
  • Csobánka,
  • Budakalász,
  • Pomáz,
  • Üröm

településeken a szolgáltatásban ingadozás tapasztalható, ezért megfelelő számú lajtos kocsit tartanak készenlétben, valamint további tartalék lajtos kocsikat biztosítanak a Pest megyei szolgáltatóknál.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »