Lajčák: Trump és Putyin találkozója mindenki számára jót jelent

Lajčák: Trump és Putyin találkozója mindenki számára jót jelent

Donald Trump amerikai elnök készen áll arra, hogy a problémákkal foglalkozzon, és ha Oroszország is részt venne ebben a folyamatban, akkor készen áll az együttműködésre is. Ezt a Fehér Ház vezetője mondta Miroslav Lajčáknak az ENSZ 72. közgyűlésén 2017 szeptemberében. Erről Lajčák tájékoztatta a TASR-t Donald Trump amerikai és Vladimir Putyin orosz elnök találkozója kapcsán, amelyre hétfőn (július 16.) került sor Helsinkiben.

„Személy szerint meg vagyok róla győződve, hogy az, hogy találkozott az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció vezetője, mindannyiunk számára jót jelent. Ez a két ország birtokolja a világ nukleáris potenciáljának 90 százalékát. Az egyikük nélkül sem lehet megoldani egyetlen igazán globális kérdést sem, ahogy a legtöbb regionális kérdést sem – legyen szó akár Észak-Koreáról, Iránról vagy bármely más országról” – magyarázta a szlovák diplomata.

Lajčák a párbeszéd híve. „A problémák nem oldódnak meg úgy, ha nem beszélünk róluk, bombázásokkal pedig végképp nem. Diplomataként az a filozófiám, hogy ha valamiről eltérő véleményünk van, üljünk le egy asztalhoz, és beszéljük meg, hogy miért nem tudunk bizonyos dolgokban megegyezni” – állapította meg.

Hírdetés

 

Hozzátette: nem érti a találkozóval kapcsolatos pánikhangulatot. „Éppen az a normális, hogy az emberek kommunikálnak – és reméljük, hogy a kommunikációjuknak köszönhetően az egész nemzetközi hangulat jobb lesz, mert jelenleg rendkívül rossz ez a hangulat” – zárta Lajčák.

Putyin és Trump hétfőn Helsinkiben találkozott. Többek között az amerikai elnökválasztás manipulálásának gyanújáról, a világbiztonságról, a kiberbűnözés megelőzésével kapcsolatos együttműködésről, a Krím-félszigetről és a jelenlegi kapcsolataikról tárgyaltak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »