Lajčák szerint Moszkva reakciójától függnek Pozsony további lépései

POZSONY. Miroslav Lajčák külügyminiszter megbeszélést folytatott a volt orosz kettősügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija megmérgezésének ügyében Andrew Garth brit nagykövettel – tájékoztatott róla a szlovák külügyminisztérium sajtóosztálya. Szlovákia további lépései Moszkva reakciójától függnek, amely London szerint az ügynök megmérgezése mögött áll. Lajčák egyúttal elítélte az ideggázzal való támadást, amelyet a nemzetközi egyezmények elfogadhatatlan megsértésének tart.

Miroslav Lajčák megismételte, hogy tárcája 2018. március 27-én, kedden az ügyben való magyarázatot követelve bekérette a külügyminisztériumba az orosz nagykövetet. A minisztérium egyben azt is követelte, hogy oszlassák el annak kételyeit, hogy „az Egyesült Királyság területén történt elítélendő cselekedethez Oroszországnak bármi köze lenne”. „Oroszország az elkövetkező napokban tanúsítandó reakciói befolyással lesznek mindazon további lépéseinkre, amelyeket ebben az ügyben készek vagyunk fontolóra venni. Figyelmesen követjük majd az ügy vizsgálatának folyamatát és menetét, s az összes releváns történés kiértékelését követően készek vagyunk további intézkedések elfogadására” – mondta Lajčák.

„Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki az Egyesült Királyságnak, amelyre stratégiai szövetségesünkként és partnerünkként tekintünk” – jelentette ki Lajčák. Szerinte Szlovákia ugyancsak egyértelműen, a nemzetközi egyezményeket elfogadhatatlan módon megsértőnek ítélte a Szergej Szkripal és lánya, Julija ellen irányuló vegyi anyaggal történt támadást, illetve Pozsony teljes közreműködésre és a gyanú eloszlatására szólította fel Moszkvát.

Hírdetés

Lajčák hangsúlyozta, hogy ezt a konzisztens álláspontját Szlovákia két alkalommal is egyértelműen kifejezésre jutatta az Európai Unió (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) mezején. „Világosan deklaráltuk, hogy vegyi fegyverek alkalmazását a nemzetközi jog egyértelmű és elfogadhatatlan megsértésének tartjuk” – szögezte le Lajčák.

A szaktárca szerint Szlovákia teljes komolysággal érzékeli az Egyesült Királyság következtetését, miszerint a támadás mögött Moszkva áll. Bízik benne, hogy az illetékes brit szervek az OPCW specialistáival egyetemben, valamint az orosz féltől követelt információknak is köszönhetően, hamarosan fényt derítenek az elkövetők kilétére, illetve a fegyver eredetére. „Ugyancsak elvárjuk, hogy az illetékes orosz szervek a lehető legrövidebb időn belül a brit fél által követelt információkat. Ezt az elvárásunkat világosan kommunikáltuk bekéretésekor az orosz nagykövetnek” – fűzte hozzá a szlovák külügyi tárca.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »