Lajčák „nem örül” annak, hogy Ausztria nem írja alá az ENSZ migrációs tervezetét

Lajčák „nem örül” annak, hogy Ausztria nem írja alá az ENSZ migrációs tervezetét

Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban jelentette be, hogy Ausztria nem fogja támogatni és aláírni az ENSZ migrációs paktumát. A témában Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter cseh kollégájával, Tomáš Petříčekkel is egyeztetett pénteken. A szlovák külügyér nyilatkozataiból azonban kitűnik, hogy Szlovákia pozitívan áll az ENSZ migrációs tervezetéhez.

fogalmazott Lajčák. Mint mondta, Ausztria három évvel ezelőtt – a migránsválság kitörésekor – még erősen bírálta a közép-kelet-európai országokat a kötelező kvóták elutasítása kapcsán, mondván, hogy azok erkölcstelenek és hibát követnek el. Ma Ausztria épp az ellenkező álláspontot képviselő.

Érdemes azonban megemlíteni,hogy azóta Ausztriának új kormánya van, a migráció ellen viszonylag hatékonyan fellépő Sebastian Kurz  vezetésével, akinek pártja, az ÖVP a szélsőségesnek titulált Osztrák Szabadsdágpárttal kötött koalíciót.

Lajčák szerint a migráció kérdésében szakmai vitát kell folytatni, és az országok nem tehetnek úgy, mintha nem zajlana bevándorlás.

Hírdetés

mondta.

A jelek szerint azonban tovább bűvül a migrációs paktumot elutasító országok száma. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken kijelentette, hogy országa valószínűleg nem írja alá az egyezményt, követve az Egyesült Államok, Magyarország, Csehország és Ausztria példáját.

fogalmazott a lengyel miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral folytatott találkozója utáni sajtótájékoztatón, Varsóban.

Webnoviny.sk, Retuers.com, Körkép.sk

Nyitókép: timesofisrael.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »