Lajčák: Haszontalan a vita a kvótarendszerről

Haszontalan a vita a Brüsszel által erőltetett kvótarendszerről, mert a menekültek nem Szlovákiába akarnak menni – hangoztatta Miroslav Lajčák külügyminiszter csütörtökön Berlinben a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényének egy pódiumbeszélgetésén, amelyen Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel  együtt vett részt.

 

 

Lajčák figyelmeztetett, hogy a kvótarendszer ügye kikezdheti az EU erős lakossági támogatottságát, és hangsúlyozta, hogy a pozsonyi vezetés nem hagyhatja figyelmen kívül a menekülteket elutasító lakosság “gyakorlatilag egyhangú véleményét”.
 

 

Úgy vélte, Brüsszel menekültügyi javaslata révén felmerül a kérdés, hogy a cél Európa “erősítése vagy gyengítése”.
 

 

Hangsúlyozta, hogy Szlovákiának legitim kifogásai vannak a kvótarendszerrel szemben, és az ország csatlakozása az EU-hoz “nem jelentheti azt, hogy nem hallgatnak meg minket, ha aggodalmaink vannak” – mondta a miniszter.

 

 

A luxemburgi külügyminiszter hangot adott kétségeinek azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia az év második felében soros uniós elnökként képes semleges álláspontra helyezkedni és előmozdítani a brüsszeli javaslat ügyét. Miroslav Lajčák ezt a feltételezést visszautasítva kijelentette, a szlovák kormány nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen feladatot jelent a soros uniós elnökség.

 

 

MTI

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »