Lajčák az EBESZ elnökeként először Ukrajnába megy

Lajčák az EBESZ elnökeként először Ukrajnába megy

Miroslav Lajčák külügyminiszter első útja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökeként Ukrajnába vezet. A látogatásra január 15-én és 16-án kerül sor.

Lajčák Ukrajna több politikai képviselőjével találkozik, és az ország keleti részén lévő frontvonalat is meglátogatja. Erről a külügyi tárca sajtóosztálya tájékoztatott.

Hírdetés

A miniszter a frontvonalat az EBESZ különleges megfigyelő missziójának a kíséretében látogatja meg, hogy megismerkedjen az aktuális biztonsági és humanitárius helyzettel. Lajčák tárgyalni fog Volodimir Hrojszman miniszterelnökkel, Pavol Klimkin külügyminiszterrel és Petro Porosenko államfővel is. Ezenkívül megnyitja Szlovákia tiszteletbeli konzulátusát Harkivban, és a térség egyik egészségügyi szervezetének átadja Szlovákia segélyszállítmányát.

„Az ukrajnai konfliktus az EBESZ szerint jelenleg kétségkívül az egyik legkomolyabb kihívás. A szervezet szlovák elnökségének a prioritása a helyzet kezelése, és főleg a civil lakosságot sújtó következmények enyhítése” – emlékeztetett a tárca.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »