Lajčák: A moldovai választási folyamat az uniós kapcsolatokra is kihatással lesz

Lajčák: A moldovai választási folyamat az uniós kapcsolatokra is kihatással lesz

A moldovai parlamenti választásokat és az azt követő eseményeket a nemzetközi közösség nagyon figyelmesen nyomon fogja követni, jelentette ki pénteken Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter Chisinauban.

Az EBESZ soros elnökeként felszólította Pavel Filip miniszterelnököt, Igor Dodon államfőt és Tudor Ulianovschi külügyminisztert, hogy a február 24-re tervezetett választásokat „tisztességes és demokratikus módon, a nemzetközi választási normáknak megfelelően” bonyolítsák le. A választások után a megválasztott képviselőknek lehetővé kell tenni, hogy elfoglalhassák a posztjukat. Lajčák szerint az említett elveket ignorálták a fővárosi polgármester-választáskor, mely után a bírói szervek semmissé nyilvánították a választópolgárok döntését. A külügyminiszter emlékeztetett: az Európai Unió válaszképpen megszakította a politikai kapcsolatokat és leállította a pénzbeli támogatást. „Úgy véljük, megértették, hogy ha ez megismétlődne, a nemzetközi közösség reakciója még keményebb lenne” – szögezte le Lajčák.

Hírdetés

„A folyamatnak átláthatónak kell lennie, és a választások során semmilyen manipuláció nem megengedett” – hangsúlyozta. Hozzátette: a választásokat megelőző, illetve az azokat követő események, és maga a választási eljárás döntő jelentőséggel fog bírni abból a szempontból, hogyan alakul a továbbiakban Moldova és az EU kapcsolata.

„A polgároknak biztosítani kell a választójogot, a jelölteknek az egyforma lehetőséget a kampányolásra, azoknak pedig, akiket megválasztanak, teret kell engedni, hogy átvehessék a hatalmat” – húzta alá az EBESZ soros elnöke.

A moldovai választásokkal összefüggésben szerdán megkezdte tevékenységét az EBESZ megfigyelő küldöttsége. Lajčák a pénteki találkozókon felkérte a tárgyalópartnereit, hogy a megfigyelőknek tegyék lehetővé a szükséges információk begyűjtését.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »