Ladies first! Feleségek, akik Amerikával kötöttek házasságot – II. rész

Cikksorozatunk első részében a XX. század talán legismertebb feleségeivel foglalkoztunk. A first lady-k kimért és társadalmi elvárásoktól hemzsegő világába 2017 januárjában új tag lép.

Fel a kezekkel Amerika, mert Melania Trump, a Fehér Ház új asszonya minden bizonnyal fog még fejtörést okozni a finoman szólva is visszafogottabb elnökfeleségekhez szokott amerikaiak számára. Csokorba szedtük, mit érdemes tudni az USA 45. first lady-jéről.

A Fehér Ház új asszonya. Forrás: GQ Magazine

 

Az Egyesült Államok elnöke csak az észak-amerikai kontinensen született személy lehet. Ám a first lady személyét illetően semmiféle megkötés nincsen. Mégis, az eddigi történelem folyamán csak egy olyan nőről tudunk, aki nem a kontinensen született és később first lady lett.

 

Ő Louisa Catherine Johnson, a föderalista Adams elnök felesége, aki 1825-ben, ötven éves korában ,,vette fel a hivatalát.” A londoni születésű Louisa az amerikai függetlenségi háború kirobbanásának kezdetén családjával Párizsba költözött, ahol igen magas fokú francia nyelvtudásra is szert tett.

 

Louisa Adams. Forrás: First Ladies.org

Nyelvében él a nemzet!

 

És ha már a nyelvtudásnál tartunk. A legújabb elnökfeleség, lánykori nevén Melanija Knavs 1970-ben, az egykori Jugoszlávia területén egy folyóparti városban látta meg a napvilágot. Édesapja kamionsofőrként, anyja pedig ruhagyári tervezőként kereste meg a betevőt. Melania anyanyelve a szlovén, de emellett beszél szerbül, angolul, németül és franciául is. Az Egyesült Államok történetében ő az első, aki a vasfüggönyön túl született és ott is nőtt fel.

 

Nem, nem káprázik a szeme. A képen a 45. first lady pózol. Forrás: GQ Magazine

 

A hivatalos közlések szerint Melaniának nincsen fiú testvére, csupán egy nővére. Ám a GQ magazin információi szerint létezik egy féltestvér, Denis Cigelnjak, akiről Trump korábban azt állította, hogy nem tud. Később azonban, amikor a magazin munkatársa nyilvánosságra hozta Melania apjának balkézről sikerült gyermekének adatait, Melania azt nyilatkozta, hogy évek óta tudott a létezéséről.

 

Melanie múltja

 

A Vecernji list cikke szerint Melania hosszú évek óta nem látogatott haza. Azonban szülővárosát, Sevnicát az utóbbi hetekben ellepték a turisták és mindenki a Fehér Ház új üdvöskéjének múltbéli titkaira kíváncsi. Donald Trump eddig egyszer járt Szlovéniában. 2002-ben, amikor a leendő felesége családjával vacsorázott, mindössze négy órát töltött az egykori jugoszláv tagköztársaságban. Boeing-727-es géppel repült és amilyen gyorsan érkezett, olyan hirtelen távozott is. A búcsúzáskor azonban nem hagyhatta ki, hogy rá ne kérdezzen: nem eladó-e véletlenül az étterem, amelyben vacsoráztak.

 

Ha valaki Melania múltjára kíváncsi, nem is kell olyan sokat keresgélnie. A GQ magazint internetes száma november 8-án jelentette meg cikkét, melyben a következő képeket láthatjuk Amerika soron következő first lady-jéről:

 

   Forrás: GQ

 

A 2000-ben készült erotikus képek is bizonyítják, hogy Melania Trump-nak semmi szégyellnivalója nincs a testét illetően. Sőt: a rossz nyelvek szerint ennek köszönheti a VIP kártyáját a Fehér Házba. Node mennyire volt rögös az a bizonyos út?

 

Műmell, modellkarrier, milliárdok: egy XXI. századi tündérmese

 

Donald Trump kapcsán ismeretes, hogy sosem tudott ellenállni a vonzó hölgyeknek. Azt is tudjuk, hogy a nőkkel kapcsolatos verbális és nonverbális megnyilatkozásai finoman szólva is hagynak kivetni valót maguk után. Nincs így ez a 24 évvel fiatalabb felesége esetében sem. Howard Stern rádióműsorában ugyanis a választásra készülő hetvenéves politikus kifejtette, hogy a szexuális életük káprázatos. Emellett annyira szereti feleségét, hogy még akkor sem hagyná el, ha az autóbalesetet szenvedne. Csak a méretes mellei ne sérüljenek meg.

 

Később Melania azt nyilatkozta, hogy gyakran nem ért egyet férje nyilvános megszólalásaival. ,,De ez normális, hisz önálló ember vagyok, gyakorta más a véleményem” – fogalmazott.

 

Donald és Melania egy évtizeddel ezelőtt. Forrás: CBS News

 

Melania tizenéves korában kezdett modellkedéssel foglalkozni. Első jelentősebb sikerét 1992-ben, Ljubjanaban érte el, ahol őt választották a Jana magazin Look of the Year versenyének második helyezettjének. Ezt követően kitárult előtte a világ: és ahogy ez lenni szokott, építészmérnöki tanulmányok helyett Nyugat-Európa kifutóit választotta.

 

Hamarosan Paolo Zampolli modellügynökségéhez került, így székhelyét Párizs és Milánó után New York-ba helyezte át. 2001-től rendelkezett állandó amerikai lakhellyel, majd 2006-ban állampolgárságot szerzett. Trump-pal 1998-ban, a New York-i divathét egyik kísérőrendezvényén ismerkedett meg.

 

Az egykori Cover Girl és az akkor még barna hajkoronával rendelkező Donald. Forrás: CBS News

 

A korábbi Trump lady-k

 

Donald Trump abban az időben vált el második feleségétől, Marla Maples-től, akivel 1993 és 1999 között volt házas. Az egyik közeli barát, Edit Molnár 2005-ben azt nyilatkozta, hogy Melania és Donald találkozása nem volt első látásra szerelem. Legalábbis a lány részéről biztosan nem, hiszen Melaniát nagyon elszomorította a tény, hogy úgy kérte el telefonszámát a milliárdos üzletember, hogy közben egy másik nő társaságában érkezett a partira.

 

Esküvői kép a második Trump lady-vel, Marla Maples-szel és családjával. Forrás: MySanantonio

 

Az első Trump lady szintén modell, a cseh-amerikai származású Ivana, aki eddig a leghosszabb időt töltötte Mrs. Trump-ként (1977-1992).

 

Ivana Trump

 

Ivana Trump a házasságkötésük első időszakéban és napjainkban. Forrás: People, Daily Mail

 

Ivana Trump napjainkban.

 

Melania és Trump viszonylag hamar összejöttek, ám 2000-ben egy rövid időre szakítottak. Az eljegyzésre 2004-ben került sor, majd 2005 januárjában összeházasodtak. Az esküvőt az elnökjelölt fényűző floridai birtokán tartották, ahol a 450 fős vendégseregben mindössze három szlovén családtag mellett helyet kapott Hillary és Bill Clinton is.

 

A 2005-ös álomesküvőn még vidáman beszélgető Clinton és Trump házaspár. Forrás: Melania twitter oldala

 

Biodíszlet vagy korunk álomnője?

 

A legtöbb kritika Melania Trump-ot (a férje mellet) külseje miatt éri. Mint tudjuk, a szépség relatív. Azonban ha az utóbbi évek médiaszereplései mögé nézünk, egy magabiztos vérbeli nőt ismerhetünk meg. Visszahúzódó alkat, aki szeret sportolással és magazinok olvasgatásával foglalatoskodni. Ezek mellet persze hobbija a jótékonykodás.

 

Az egyik interjúban elmondta: két fiúról gondoskodik. Az egyik férje, az elnök, a másik pedig a 2006-ban született fia, Baron William, aki egyébként folyékonyan beszél szlovénül. Mindamellett jó kapcsolatot ápol Trump négy, korábbi házasságából született gyermekével.

 

A Trump család luxuskivitelben. Forrás: MySanantonio

 

Melania Trump, ahogy a róla megjelenő képeken is látszik, vérbeli modell. Ám a The New York Post 2005-ös interjújában az egykori modellügynökségének vezetője, Paolo Zampolli azt mondta:

 

,,Amíg együtt dolgoztam Melaniával, nem volt az a kimozdulós fajta. Szinte sosem járt el bárokba vagy klubokba. Donald előtt senkivel sem randizott itt, New York-ban. Ellenben szeretett egyedül moziba járni és gyakran megfordult esténként a konditeremben.”

 

1999-ben Melania a The New York Times-nak azt nyilatkozta:

 

,,Ha first lady leszek, hű maradok a hagyományokhoz. Úgy szeretnék viselkedni, mint Betti Ford vagy Jackie Kennedy.”

 

És ha már a hasonlóságoknál tartunk. Modell lévén Melania Trump 180 cm körüli magassággal rendelkezik. Elsőre azt hinnénk, ez ritka, ám a legmagasabb first lady címen osztoznia kell Michelle Obamával és Eleanor Roosevelt-tel, akik szintén több mint öt láb magasak.

 

Nem lehet könnyű egy ilyen megosztó személyiség feleségének lenni, mint Donald Trump. A New York-i designer, Sophie Theallet nyílt levelet írt divattervezőtársainak, melyben felszólítja őket, hogy ne dolgozzanak az újdonsült first lady-vel.

Forrás: ioneadwnews.com

 

A korábbiakban egyébként Theallet volt az, aki felelt Melania elődje, Michelle Obama stílusáért, akivel azóta is szoros barátságot ápol. Szerencsére az új first lady-nek nincs mért aggódnia, hiszen olyan neves világmárkák tervezői állnak mögötte – ahogy a kampányban is láthattuk – mint Gucci, Michael Kors és Ralph Lauren.

 

 

Képzeljünk el egy országot, ahol egy háromszor nősült, botrányos előéletű és finoman szólva is megbotránkoztató nézetek valló milliárdos üzletembert választanak meg az állam élére. Tegyünk mellé egy dekoratív, a világ minden értelemben másik végéből érkező és néha-néha már a biódíszlet határát súroló egykori modellt, akinek a lábainál csak a szája hosszabb.

 

És aki nem mellesleg anya, társ és first lady. Mi más ez, mintsem a XXI. század modern tündérmeséje! Melania és Donald Trump házassága tökéletes kórkép a mai nyugati társadalmak értékrendszeréről. És hiába magaslik New York szívében a 202 méteres Trump Tower, a kérdés számunka megmarad: van-e még lejjebb.

 

,,Melania Trump folyamatosan úgy néz, mintha látott volna már téged valahol, de nem emlékszik, pontosan hol.” Forrás: Facebook

 

Békési Júlia Boglárka

 

A nyitókép forrása: GQ Magazine

 

Forrás: HVG, inStyle, CBS News, BBC, QG Magazine, The New York Times, The New York Post, Twitter, Facebook


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »