Labdarúgás – Bíztató 0-0 a spanyolok ellen

Labdarúgás – Bíztató 0-0 a spanyolok ellen

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések közepette, mintegy 28 ezer néző előtt, az Európa-bajnokságra készülő csapatok barátságos találkozóján Románia nemzeti tizenegye 0-0-ra mérkőzött Spanyolország válogatottjával. Kolozsvárott Anghel Iordănescu szövetségi kapitány tanítványai bátor ellenfélnek bizonyultak s teljesítményük még akkor is dicséretre méltó ha az ibérektől négy alapember – Diego Costa, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Sergio Ramos – is hiányzott.

A mérkőzést követő éjféli sajtótájékoztatón Iordănescu elégedetten nyugtázta, hogy a trikolórok maradéktalanul követték a taktikai utasításokat, jól védekeztek és bátran támadták klasszis ellenfelük kapuját. Vicente Del Bosque spanyol szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy a románok nem engedték kibontakozni játékosait, akikből a rámenősség hiányzott. S ha Iordănescu az egyre jobban játszó Stanciut emelte ki, Del Bosque viszont csak Pique, Bartra, Mata és főleg a csereként beállt Morata teljesítményével volt részben elégedett.

Újságírói kérdésre válaszolva az ibér mester kijelentette: a harmadik kapus, Sergio Rico azért nem jutott lehetőséghez Udinében (az olaszok ellen) és Kolozsvárott mert mindkét alkalommal a győzelmet célozta meg. A kincses városban Iker Casillas hálóőr 166. válogatottságát pipálta ki, ő volt a csapatkapitány. A spanyol-román örökmérleg egyik félre sem billent el, öt-öt győzelem mellett immár hat remit tartanak számon a statisztikák. Ami azonban érdekes: román földön sosem nyertek a spanyolok.

A spanyolok kezdtek jobban, de egyre jobban belejöttek a házigazdák is, Stanciu kétszer is megdolgoztatta Casillast, s jobbnál jobb beadásokkal hozta helyzetbe Andonét és Stancut. Sokat akart Popa is, de kiszámítható cselei nem hozhatták zavarba az ibéreket. A másik oladlon Pique és Pedro adott munkát a román hálóőrnek, az utolsó negyedórában pedig Morata veszélyezetett – hiába. A 82. Percben Stanciut, hat perccel később pedig Fabregast buktatták a 16-oson belül, a büntető azonban mindkét esetben elmaradt.

Magánvéleményként: tetszett Stanciu és Hoban, illetve Morata, Sergi Robeto Bartra és David Silva játéka.

Csapatok:
Románia: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Dr. Grigore, St. Filip – Pintilii (Ropotan 90+1), Hoban – Ad. Popa (Torje 61), Stanciu (Sânmărtean 85), Stancu (Ad. Ivan 67) – Fl. Andone (Rusescu 74).
Spanyolország: Casillas – Mario Gaspar, Pique (Nacho 52), Bartra, Jordi Alba – Koke, Sergi Roberto (Fabregas 60) – Pedro (Mata 67), David Silva (Morata 80), Nolito (Isco 46) – Alcacer (Aduriz 60).

Franciák bíráskodtak, Ruddy Buquet, Guillaume Debart és Philippe Jeanne, a nagykárolyi Kovács István volt a negyedik játékvezető.
A spanyolok legközelebb a bosnyákokkal, a románok pedig a grúzokkal meccselnek.

Turós-Jakab László


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »