L. Simon emberének is mennie kell

Távozik posztjáról Sárváry István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke – írta a hvg.hu szerdán.

A hvg.hu tájékoztatása szerint Sárváry István egy keddi állománygyűlésen jelentette be, hogy augusztus 15-tel távozik a Forster Központ éléről. A portál kérdésére az érintett megerősítette az értesülést, de nyilatkozni nem kívánt.

Egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a központ új vezetője.

Az L. Simon László bizalmasának számító Sárváry István 2015 júniusától töltötte be a Forster Központ elnöki tisztét. Előtte a Várkert Bazár felújításában a munkákat irányító kormánybiztosság munkatársaként vett részt, igazgatója és stratégiai igazgatója volt a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-nek, később a Miniszterelnökség kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára volt.

A hírek szerint a Forster Központot korábban vezető Sághi Attila éppen azért került lapátra, mert megszüntették L. Simon emberének helyettes államtitkári pozícióját, és kellett neki egy hely, lehetőleg az államtitkárhoz közel.

Mint ismert, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter június végén jelentette be, hogy menesztik L. Simon Lászlót a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkári posztról. Lázár indoklása szerint L. Simonnak azért kellett távoznia, mert elégedetlenek a teljesítményével. Egyelőre még az ő utódjáról sincsenek hírek.

A Forster Központ mindeközben megszűnik önálló intézményként működni, feladatainak jelentős részét a Miniszterelnökség veszi át. A kulturális értékeink megőrzésének kormányzati koncepcióját számos kritika érte az elmúlt időszakban. A helyzeten valószínűleg nem segít, hogy a jelen pillanatban az örökségvédelmet sem államtitkári, sem hatósági szinten nem képviseli senki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »