Kvótaellenes per: jövőre jön a tárgyalási szakasz

Jövőre juthat tárgyalási szakba az Európai Unió Bíróságán a kvótaellenes per – mondta a Magyar Idők szerdai számában megjelent interjúban Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Mint mondta, az eljárást „kiemelt figyelem fogja kísérni, mert jogi és politikai értelemben is precedensértékű ítélettel zárulhat”, noha jogi értelemben az október 2-ai referendum és a per között nincsen kapcsolat: „a bírósági eljárás egy már megszületett döntés, 120 ezer migráns kötelező szétosztása ellen irányul, a népszavazáson viszont a jövőnkről dönthetünk”.

A közigazgatási felsőbíróság intézményének bevezetése kapcsán a politikus utalt arra, hogy már a 2014-es miniszteri meghallgatásakor jelezte: ezzel a kérdéssel foglalkozni szeretne, okként pedig a magyar joganyag mintegy nyolcvan százalékát kitevő közigazgatási jog szerteágazóságát jelölte meg. „A szervezeti átalakítás, a regionalizáció egyik célja, hogy koncentráljuk a szaktudást. A 7-8 regionális bíróság fölött létrejönne a közigazgatási felsőbíróság, a csúcson pedig változatlanul a Kúria maradna. Nem célunk tehát az igazságszolgáltatás egységének megbontása” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a szervezeti reform mellett elkészült az önálló közigazgatási perrendtartás, amelyről nincs vita. „A nézeteltérés csak a szervezeti átalakítást illeti, de bízom benne, hogy az év végére meg tudunk egyezni, és 2018-tól megkezdheti működését ez az új rendszer” – hangsúlyozta Trócsányi László.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »