Kvóta: rohamtempóban kiíratja a Fidesz a népszavazást

A Fidesz hétfőn kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a kötelező betelepítési kvóta ügyében kiírandó népszavazásról, miután a Kúria kimondta, hogy lehet az ügyben referendumot tartani – közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombaton sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos szombati sajtótájékoztatóján elmondta: ha az Országgyűlés ezt nem szavazza meg, akkor kezdeményezik, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a kérdést. A frakcióvezető trükközésnek nevezte az MSZP szombati bejelentését, miszerint benyújtják a parlamentnek a két népszavazási kezdeményezésüket, mert – mint mondta – ha valóban összegyűlt a 100-100 ezer aláírás, a jogszabályok szerint azt a Nemzeti Választási Irodához kell beadni hitelesítésre, s csak utána kerülhet az Országgyűlés elé.

„Nem ez az első és vélhetően nem is az utolsó törvénytelen lépés a szocialistáktól a népszavazási trükközés ügyében” – mondta Kósa Lajos. Megemlítette: a szocialisták jogellenesen gyűjtenek aláírásokat a vasárnapi boltbezárás ellen, ugyanis az Országgyűlés már visszavonta korábbi döntését, vagyis megszűnt a célhoz kötöttség kritériuma, ami feltétele a referendumnak.

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha a szocialisták jogszerűen járnak el, a két kérdésük ősszel kerülhet a parlament elé, egyébként a felvetéseik egyike sem indokolja a kapkodást.

Az viszont nyilvánvaló, hogy a kötelező betelepítési kvóta, vagy ahogy az európai vezetők újabban nevezik, a kényszer-betelepítés ügyében sürgető a döntés – jelentette ki a politikus, utalva arra, hogy az Európai Unió szorgalmazza ezt a folyamatot, a bevándorlás pedig nem állt le. Ezért sürgető a magyar választókhoz fordulni, azt a jogot ugyanis senki nem veheti el tőlünk, hogy eldöntsük, kikkel akarunk együtt élni – fűzte hozzá.

Kósa Lajos szerint az Európa Bizottság elszántságát jelzi, hogy 250 ezer eurót, 75-80 millió forintot akar kérni a be nem fogadott migránsokért személyenként. A Fidesz frakcióvezetője ezt felháborító döntésnek, „primitív politikai bosszúnak” nevezte, ami méltatlan az Európai Unió szellemiségétől.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »