Kvóta-kísérlet francia módra

Kvóta-kísérlet francia módra

A francia kormány megkezdte a calais-i „dzsungel” felszámolását. A migránsok szétosztása tüntetéseket, atrocitásokat és félelmet provokál országszerte.

A múlt héten 44 afgán férfi érkezett egy Párizs melletti község menekültszállássá alakított, használaton kívüli kórházépületébe. Fogadtatásukról sok mindent elmondható, csak az nem, hogy szívélyes lett volna. Betelepítésük előtt az menekültszállásnak kijelölt épületet megpróbálták felgyújtani, később pedig a néhány ezres település több száz lakosa tüntetett az intézkedés ellen. A település lakosai dühösek és félnek. Dühösek a kormányukra, amely a fejük felett határozott úgy, hogy migránsokat telepít községükbe. És félnek attól, hogy náluk is a kölni szilveszterhez hasonló támadások következhetnek – hiszen a menekültszállóra csak és kizárólag felnőtt férfiak érkeztek.

Az eset nem egyedi: a calais-i „dzsungel” felszámolása, és az ott élő 6-7000 migráns szétosztása országszerte ellenállásba ütközik. Csak a múlt héten két további, a calais-i tábor lakóinak befogadására előkészített menekültszállót ért támadás. A „dzsungel” felszámolását azonban nem lehet tovább halogatni, hiszen a kikötővárosban mára elviselhetetlenné vált a helyzet. És mivel a migránsok kitoloncolása újra és újra kudarcot vall, a francia kormány úgy döntött, megoldás helyett inkább az egész országban szétteríti a problémát.

Franciaországban tehát éppen a Brüsszel-féle betelepítési kvótát tesztelik – élesben.

A kísérlet következményei pedig már most jól láthatóak: a migránsok szétosztása nem jó senkinek sem. Nem jó a bevándorlóknak, akiket – finoman fogalmazva – nem várnak tárt karokkal, és akik egyébként az Egyesült Királyságba akarnak menni, nem egy eldugott francia kisváros menekültszállójára. Nem jó azoknak a francia településeknek, amelyekben a kormányzat a lakosság akarata ellenére menekülttáborokat hoz létre. És végül nem jó Franciaország egészének, hiszen az erőszakos betelepítés konfliktust okoz a bevándorlók és a helyi lakosok, illetve az egyes települések között egyaránt.

A francia kísérlet világosan mutatja, hogy a migránsok szétosztása nem old meg semmit, csak félelmet és erőszakot szül. Vajon mitől lenne más, ha mindezt nem egy országon belül, hanem a 28 uniós tagállamban próbálnák véghezvinni?

Nem nehéz kitalálni, mire számíthatnánk, ha Brüsszel kvóta-terve életbe lépne, és a migránsokat Európa-szerte erőszakkal szétosztanák, betelepítenék. Ne felejtsük el azonban, hogy mi már elmondhattuk a véleményünket a Brüsszel-féle társadalom átalakítási kísérletről. A franciák – sajnos – nem voltak ilyen szerencsések.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »