Kutatók vizsgálják az orgonák állapotát

A Nemzeti országos orgonafelmérés keretében kutatócsoport méri fel az országban létező több ezer orgona állapotát, eddig 1100 hangszerrel végeztek – ismertette a Népszabadság szombati számában.

Magyarországon egy nyolcvanas években végzett felmérés szerint mintegy 3200 orgona található. Az orgonákról akkor készült leírások és fényképek az MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumába kerültek.

Kerekes Szilárd és Elischer Balázs orgonaművész eleinte saját pénzén folytatta a kutatást, az adatok kiegészítését. Kerekes végezte a műszaki felmérést, Elischer pedig kipróbálta a hangszereket, és hangfelvételeken rögzítette hangjukat. Az első 500 orgona állapotának vizsgálata után végül a Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárának igazgatója, Mikusi Balázs volt az, aki fontosnak értékelte és támogatta a csoport munkáját.

A Nemzeti országos orgonafelmérés elnevezésű kutatásban eddig 1100 orgonát mértek fel. Kerekesék beszámolója szerint az ország teljes orgonaállományának 30 százaléka nagyon rossz állapotú, rengeteg szakszerűtlen javítást tapasztaltak a hangszereken. A szakember arra figyelmeztetett, hogy ha nem lesz változás, húsz év múlva használhatatlan lesz az ország orgonáinak fele.

A kutatók úgy vélik, Európa legnagyobb hangszertudományi adattára készülhet el munkájuk nyomán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »