Küszöbön az érettségi

Küszöbön az érettségi

A 12. osztályos diákok hétfőtől péntekig, vagyis június 3-áig iratkozhatnak az érettségi idei első vizsgaidőszakára – derül ki a hivatalos menetrendből. A vizsgára jelentkezőknek egy informatizált típusnyomtatványt kell kitölteniük az említett időszakban.

tanulas erettsegi AB-5_b

Nemcsak a 2015/2016-os tanévben végzetteket várják ugyanakkor, hanem azokat is, akiknek a korábbi vizsgaidőszakokban nem sikerült elérniük az átmenéshez szükséges osztályzatot. Ők annak a gimnáziumnak a titkárságán jelentkezhetnek, ahol tanultak, s fel kell mutatniuk a szükséges iratokat – születési anyakönyvi kivonat, ha van, házassági anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, érettségi törzslap (foaia matricolă), illetve igazolást azon tárgyak esetében, amelyekből elismertetnék korábbi osztályzatukat. Azok a román állampolgárságú diákok, akik külföldön tanultak, csak abban az esetben jelentkezhetnek az érettségire, ha itt elfogadták már külföldi tanulmányaikat, és letették a szükséges különbözeti vizsgákat.

Az érettségi június 13-án rajtol el a román nyelv és irodalom szóbelivel. Az anyanyelv és irodalom szóbeli következik június 15–17-én, majd június 21–24. között a digitális kompetenciákat, június 27. és július elseje között pedig az idegen nyelvből szerzett ismereteket mérik fel. Az írásbeli vizsgák július 4-étől zajlanak, aznap román nyelv és irodalomból szerzett tudásukat kell bizonyítaniuk az érettségizőknek, július 5-én következik a magyar nyelv és irodalom írásbeli.

Július 6-án a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból szerzett ismereteikről kell a végzősöknek számot adniuk, július 8-án pedig a profilnak és szakosodásnak megfelelő választott tárgyból vizsgáznak. Az eredményeket július 12-én 16 óráig nyilvánosságra hozzák, és aznap 20 óráig lehet benyújtani az óvásokat. Ezeket július 13–15-en bírálják el, a végeredményt pedig július 16-án közlik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »