Küszöbön a Volán-tender

Küszöbön a Volán-tender

Április eleje helyett a hónap végén jelenik meg a Volán-tender, amely jelentősen meghatározza majd a helyközi közösségi közlekedés körülményeit és feltételeit 2017-től. Bár az elöregedett buszpark frissítését az uniós jogszabályok is előírják, az eddig napvilágot látott elképzelések alapján ezt valószínűleg úgy sikerül majd megoldani, hogy a hazai buszgyártók ne jussanak lehetőséghez.

Korábbi sajtóértesülések szerint április másodikán kellett volna megjelennie, ám csak a hónap második felében hirdeti ki a kabinet az autóbuszos helyközi személyszállítási tendert. 2016. december 31. után már nem hosszabbíthatók meg a Volán-társaságok jogutódjaként létrejött közlekedési központokkal megkötött közszolgáltatási szerződések. A jövő év első napjától ténykedő új szolgáltatókat pályázati úton kell kiválasztani. A területért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) lapunk érdeklődésére arról számoltak be, hogy áprilisban megjelenik a pályázati kiírás, amelyről azonban még nem született döntés. Mint megtudtuk, a soron következő kormányülések valamelyikén a napirendi pontok között szerepel a tendereztetés, amelynek végső formáját ekkor fogadhatja el a kabinet.

Az NFM korábbi tájékoztatásai alapján a cél egyebek között az, hogy a helyközi közszolgáltatásban üzemelő buszok átlagkora 14-ről 10 évre mérséklődjön, ami az összesen 5400-as járműszámot tekintve kemény feladatnak ígérkezik. Az is kiderült, hogy a költségvetést kímélő megoldás körvonalazódik, ám ez azt is jelenti, hogy a hazai buszgyártásnak ismét nem osztanak lapot. A tenderen ugyanis csak a pályázók buszparkjának átlagéletkorára vonatkozóan lesznek előírások, arra egyelőre semmi nem utal, hogy az új járművek üzemeltetése is az elvárások között szerepelne. Márpedig így arra lehet számítani, hogy használt, de a követelményeknek még megfelelő buszok importja lendülhet fel, különböző ágazati szereplők legalábbis ezzel számolnak.

Az eddig napvilágot látott elképzelések kapcsán nem túl derűlátó a Magyar Buszgyártók Egyesülete sem. Vincze-Pap Sándor lapunknak korábban kifejtette: a hazai buszgyártó cégek gond nélkül elő tudnának állítani évi akár 500-600 buszt is, ám sajnálatos módon nem várható központi buszbeszerzés. Ehelyett a cégek használt, 6-8 éves buszokat szereznek majd be külföldről, így tartható a flotta tíz év körüli átlagos kora. A szervezet elnöke szerint ez a megoldás a költségvetés pillanatnyi szempontjait veszi alapul, nem pedig a nemzetgazdaság hosszú távú növekedését, hiszen a tervezett lépés most nem kerül egy fillérjébe sem az államnak. Ugyanakkor a hazai buszgyártás helyzetbe hozása – több száz járműre vonatkozó megrendeléssel – igen nagy kiadást jelentene. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületénél ugyanakkor optimisták, várakozásaik szerint a 2015-ben behozott 546 buszhoz képest idén 10 százalékos növekedés várható, épp a küszöbön- álló tendernek köszönhetően.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »