Kurz és Putyin a Szputnyik V beszerzéséről és közös gyártásáról egyeztetett pénteken

Kurz és Putyin a Szputnyik V beszerzéséről és közös gyártásáról egyeztetett pénteken

“Részletesen beszéltünk a koronavírus-járvány elleni harc kérdéseiről az orosz Szputnyik V vakcina Ausztriába történő eladásának lehetőségeit is beleértve, valamint a közös gyártás elindításáról”

áll a Kreml nyilatkozatában a telefonos egyeztetés kapcsán.

A TASS orosz hírügynökség szerint magát a beszélgetést az osztrák fél kezdeményezte, valamint mind a két ország vezetője egyetértett abban, hogy ezt az ügyet érintően szoros kapcsolatban maradnak. A telefonbeszélgetésre egy olyan időszakban került sor, mikor az EU-t komoly kritikával illetik a tagországok a tömeges oltás lassú lefolyásával, melyet a vakcinaszállítmányok késése és kicsi mennyisége okoz.

Hírdetés

Bár Magyarországot több ország is bírálja, amiért nem várta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a Szputnyik V kapcsán, hanem saját hatáskörben döntött annak felhasználásáról, az egyre romló járványügyi helyzet miatt mások is felvették már a kapcsolatot az oroszokkal.

Néhány tagország, mint Németország vagy Spanyolország jelezte, hogy csak az EMA jóváhagyása után érdeklődnének az orosz vakcina iránt.

Szlovákiában komoly vitát váltott ki a kormányban az orosz vakcina kérdése. Míg a legtöbb képviselővel rendelkező OĽANO támogatná annak hazai különengedélyét, addig koalíciós társai egy része szembement Igor Matovič kormányfővel.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »