Kurz az ultralibsi zöldekkel egyezkedik

Megkezdődtek az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek közötti koalíciós tárgyalások Ausztriában kedden.

Sebastian Kurz korábbi kancellár és Werner Kogler, a két párt vezetője a koalíciós tárgyalások megkezdését jelentő első négyszemközti megbeszélésen megállapodott a tárgyalások további menetéről, és kijelölte a koalíciós tárgyalásokon részt vevő csoportok tagjait is.

A tárgyalások további fordulóiban száz megbízott vesz részt. A koalíciós tárgyalásokat mindkét párt részéről az a hattagú delegáció vezeti majd, amely a korábbi egyeztetéseken is jelen volt. Mindkét párt hat-hat további csoportot is létrehoz. Ezek egyeztetnek majd a programpontokat érintő hat legfontosabb témakörről, köztük Európáról, a migrációról, az integrációról és a biztonságról, továbbá a gazdasági-pénzügyi kérdésekről.

Hírdetés

Külön csoport felügyeli majd a klímavédelmet, de a szociális biztonság, az új igazságosság és a szegénység leküzdése, valamint az oktatás, a tudomány, a kutatások, a digitalizáció témakörével is külön csoport foglalkozik majd.

Kurz és Kogler a tervek szerint figyelemmel kísérik a fejleményeket, és javaslatot tesznek az esetleges megoldásokra. „A művészet az lesz, hogyan lehet majd összességében megtalálni a kompromisszumot” – tette hozzá.

Kurz ugyanakkor azt hangsúlyozta, a végén fog kiderülni, hogy két egymástól nagyon különböző párt megállapodhat-e egy közös kormányzati programban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »