Kurz az európai politika jövőjét képviseli

Vagyis Kurzot Amerika bécsi helytartója ugyanazért megdicséri, amiért mi teljesen mást kaptunk a hozzánk érkező amerikai nagykövettől.

Trevor Traina, az Egyesült Államok fiatal, új bécsi nagykövete május 24-én adta át megbízólevelét. Csupán egy hétre rá a diplomata dicsérettel teli ódát zengett Sebastian Kurz szabadságpárti szövetségi kancellárról. Azt mondta: „Az európai politika jövőjét képviseli. Ausztria fantasztikus kezekben van.”

A hírről beszámoló osztrák Kronen Zeitung napilap emlékeztet arra, hogy Kurz kancellár a május közepén Szófiában tartott EU-csúcson az amerikai elnököt élesen bírálta a büntetővámok kivetéséért és azért, mert szankciókat vezetett be Irán ellen: „Az Egyesült Államok veszélyezteti az európai gazdasági érdekeket és ezért határozottan kiállunk e politikával szemben.”

Hozzátette: Trumpnak el kell fogadnia az uniós tagállamok üzenetét és felmentést követelt a büntető vámok alól. Azt pedig „sajnálatos hibának” nevezte, hogy az USA kiszáll az Iránnal kötött nemzetközi atommegállapodásból, és hogy az amerikai külpolitika „kiszámíthatatlanná” vált.

Sebastian Kurz újabban egyre erősebb hangon áll ki Ausztria híd szerepe mellett az EU és Peking, illetve az EU és Moszkva között, de szerdán Ausztria még tovább lépett.

Hírdetés

„Kína és Ausztria erősíteni fogják katonai együttműködésüket” címmel a kínai Hszinhua Pekingből jelenti, hogy Vej Feng-ho kínai védelmi miniszter és Othmar Commenda, az osztrák hadsereg vezérkari főnöke szerdai pekingi találkozójukon kijelentették: erősíteni fogják a két ország hadserege közötti együttműködést.

A kínai hadsereg elkötelezte magát, hogy az osztrákok oldalán segít közösséget létrehozni az emberiség jövője érdekében és segít az Új Selyemút nevű, kontinenseket összekötő infrastruktúra megépítésében.

Elmondta azt is, hogy Kína segíteni fogja a kínai-osztrák baráti, stratégiai partnerséget, illetve az osztrák vezérkari főnök kijelentette, Ausztria készen áll a két ország közötti gyakorlati együttműködés új szintre emelésére.

Vagyis Kurzot Amerika bécsi helytartója ugyanazért megdicséri, amiért mi teljesen mást kaptunk a hozzánk érkező amerikai nagykövettől. Utóbbi ugyanis nemrégiben szenátusi meghallgatásán Trainához képest egészen más hangot ütött meg, megígérve, hogy a növekvő antiszemitizmus elleni harcért és Amerikai érdekeinek érvényesítéséért érkezik Budapestre.

A brit globális Financial Times talán a II. világháború utáni történetében csütörtökön először egyszerűen eszementnek nevezte az amerikai külpolitikát és azt írta, az amerikai diplomáciának vége.

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »