Kurier: negatív közhangulat a menekültekkel szemben

A menekültekkel szembeni negatív közhangulatra figyelmeztet Alsó-Ausztria tartomány vezetése, amely szerint egy újabb menekültbefogadó központ terve erőteljes helyi ellenállásba ütközne – számolt be kedden a Kurier című osztrák napilap.

“A tartomány egyértelműen jelezte, hogy a hajó megtelt” – olvasható a beszámolóban. “Bármilyen kisebb menekülthullám, amely miatt több mint ezer férőhelyes menekültszállást kellene létrehozni, technikailag hatalmas nehézséget jelente a tartománynak” – idézte a lap a néppárti tartományi vezetés közleményét, amelyet a belügyminisztériumnak is eljuttattak. A dokumentum a biztonság, az egészségügy, a kísérő nélküli kiskorúak és a költségvetést terhelő szociális támogatás kérdésére hivatkozva a szükségállapot mielőbbi életbelépést szorgalmazza.

A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasíthatnák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

A lap megemlíti: a tapasztalatok szerint a tartomány egyes településein annyira rossz a hangulat, hogy szinte lehetetlen konfliktusok és a lakosság ellenállása nélkül létrehozni új menekültszállásokat.

A szociáldemokrata tartományi tanácsos, Maurice Androsch szerint azonban közel sem ennyire drámai a helyzet. A lapnak adott nyilatkozatában ugyanakkor kiemelte: elő kell készíteni a nemzeti hatáskörben végrehajtandó intézkedéseket, ha megismétlődnének a tavalyi események.

Jelenleg Alsó-Ausztria 15 ezer menekültet lát el. A tartományban található Traiskirchen befogadóközpont tavaly ősszel túlzsúfoltsággal küzdött, hiszen akkor több mint 4300 embert helyeztek el. A Bécstől mindössze 20 kilométerre található központban 590 menekült él, itt jelenleg nyugodt a helyzet.

Mintegy 26 500 menekültügyi eljárás indult meg augusztus végéig Ausztriában a belügyminiszter legutóbbi tájékoztatása szerint. Ez az idei évre meghatározott felső korlát több mint hetven százalékát teszi ki. Július végén ez a szám még 24 ezer volt.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menedékkérelmet fogad  el az ország idén. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »