Kúria: Karácsony egyelőre nem mondhatja meg, mi legyen a fideszes propagandalapban

Kúria: Karácsony egyelőre nem mondhatja meg, mi legyen a fideszes propagandalapban

A Kúria jogvédelmi intézkedésként elrendelte annak a fővárosi határozatnak a felfüggesztését, mely szerint

ingyenes sajtótermék csak akkor osztható, illetve helyezhető ki Budapest közterületein, ha annak minden lapszámában legalább négy oldalon a fővárosi önkormányzat és intézményei számára biztosít tájékoztatási lehetőséget

közérdekű információról az általuk meghatározott tartalomban és formában. A legfelsőbb bírói fórum intézkedése a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

A főváros közgyűlése 2020 októberében vezette be ezt a rendelkezést, és teljesen egyértelmű, hogy

a Lokál után újra Metropol néven terjesztett fideszes propagandalapra vonatkozik.

Hírdetés

A beadványt a 2019-ben elbukott józsefvárosi polgármester, most a budapesti kormányhivatalt vezető Sára Botond terjesztette a Kúria elé.

A fideszes Sára szerint az önkormányzatot nem hatalmazta fel jogszabály ilyen szabály megalkotására, ellentétes a sajtóra vonatkozó törvényekkel és sérti a normavilágosság elvét.

A Kúria azért rendelte el a határozat alkalmazásának tilalmát, mert úgy ítélte meg, hogy a tiltás elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint ha nem függesztenék fel az önkormányzati határozat alkalmazását.

Az ügy azonban még nem ért véget,

az ügydöntő határozat később várható.

Az fogja kimondani, hogy Karácsonyék Metropolt megregulázó döntése összeegyeztethető-e a magasabb szintű jogszabályokkal vagy sem,


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »