Kurd milíciák területeit bombázta a szíriai légierő

Kurd milíciák területeit bombázta a szíriai légierő

A szíriai polgárháború kirobbanása óta első ízben támadtak kurd milíciák ellenőrzése alatt álló területeket a szíriai hadsereg harci repülői el-Haszake városban – jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező civil szervezet.

Az ország északkeleti részén kiterjedt területek felett gyakorolnak ellenőrzést kurd fegyveres csoportok, így el-Haszake kétharmada felett is.

A város többi része a szíriai kormányerők kezén van, ami gyakran okoz feszültséget a két terület között, különösen annak fényében, hogy a szíriai kurdok március közepén bejelentették: föderációba tömörülnek a polgárháború 2011-es kezdete óta alakult, észak-szíriai önigazgató térségeik.

Redur Hszelil, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet egyik szóvivője közölte:

a rezsim a város kurdok lakta és kurd ellenőrzés alatt álló kerületekeit bombázta, illetve az Asajis nevű helyi kurd rendvédelmi szervek állásait.

A szóvivő elmondta:

a kormányerők ágyúzzák is a kurd kerületeket, és heves harcok voltak a városon belül is.

Az AFP francia hírügynökség egyik riportere szerint az Asajis és a kormányerők között szerdán robbantak ki összecsapások el-Haszekében.

Legutóbb áprilisban érkeztek jelentések arról, hogy a szíriai erők és a kurdok harcba szálltak egymással a tartományban, pedig a kurd erők és a damaszkuszi kormányt támogató fegyveresek között ritkaságszámba mennek az összecsapások, amennyire csak lehet, kerülik a konfrontációt.

A kurd YPG általában nem merészkedik tovább a kurdok lakta övezeteknél, hivatalosan az elsődleges célja a kurd nép védelme. Ezeket a területeket viszont jelenleg önállóan irányítják a kurd hatóságok.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »