Kurd jelvényt viselnek az amerikai katonák

Elfogadhatatlan, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben elkötelezett, Törökországgal szövetséges Egyesült Államok katonái a szíriai kurdok fegyveres erejének számító Népvédelmi Egységek (YPG) jelvényét tűzik egyenruhájukra az iraki Rakkánál zajló felszabadító hadművelet során – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, akit az MTI idézett.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) egyik szóvivője úgy kommentálta az esetet, hogy az amerikai katonák saját védelmük érdekében több helyen használják regionális erők mintáit. Cavusoglu élesen reagált Cook kijelentésére: szerinte telefonon ugyanakkor azt mondják, hogy a szervezet nem megbízható, és Törökország oldalán állnak. „Javaslom az amerikai­aknak, hogy amikor majd máshová mennek, viseljék az Iszlám Állam dzsihadistáinak, az an-Núszra Front szélsőségeseinek vagy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak a felvarróit is.

Afrikában pedig hordhatják a Boko Haram iszlamistáinak kitűzőit” – fűzte hozzá. A külügyminiszter egyfelől kettős mércének, másrészt kétszínűségnek minősítette, hogy az Egyesült Államok Törökországgal ellentétben nem terrorszervezetnek, hanem hatékony szövetségesének tekinti a YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara attól tart, hogy a kurdok le akarják szakítani az északi területeket Szíriáról, hogy az a saját államuk része legyen.

Törökország egyúttal felszólította azokat az európai országokat, ahol a kurd Demokratikus Unió Párt (PYD) irodát akar nyitni, hogy gondolják át a döntésüket, ez ugyanis a Törökország elleni támadásokra bátorítja a kurdokat. A szíriai kurd PYD az YPG politikai szárnya, Ankara szerint mindkettő a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt nevű terrorszervezethez kötődik. A PYD úgy döntött, képviseletet nyit Párizsban, Berlinben, Stockholmban és Prágában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »