Külügy: Az MCV-jelentéstervezetet az Európai Bizottság kérésére sorolták a titkos dokumentumok közé

A külügyminisztérium közölte, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében végzett jelentést az Európai Bizottság kérésének eleget téve titkosították.

Az AGERPRES megkeresĂŠsĂŠre a kĂźlĂźgyminisztĂŠrium arrĂłl tĂĄjĂŠkoztatott, hogy a szokĂĄsjog szerint az EurĂłpai BizottsĂĄg – RomĂĄnia ĂĄllandĂł uniĂłs kĂŠpviselete kĂśzvetĂ­tĂŠsĂŠvel – kĂśzvetlenĂźl az MCV-jelentĂŠs elfogadĂĄsa ĂŠs nyilvĂĄnossĂĄgra hozatala előtt elkĂźldi annak tervezetĂŠt a romĂĄn igazsĂĄgĂźgyi minisztĂŠriumnak, hogy az megfogalmazhassa tĂŠnyszerĹą ĂŠszrevĂŠteleit. Az igazsĂĄgĂźgyi tĂĄrca ugyanazon kĂśzvetĂ­tő csatornĂĄn keresztĂźl elkĂźldi vĂĄlaszĂĄt az EurĂłpai BizottsĂĄgnak, nagyon rĂśvid, az EB ĂĄltal megszabott hatĂĄridőn belĂźl.

A külügyminisztérium szerint a román igazságügyi minisztérium véleményének kikérése inkább udvariassági gesztus, amelyre a jelentés végső változatának nyilvánosságra hozatala előtt kerül sor.

A szaktárcát annak kapcsán reagáltatta az AGERPRES, hogy szombaton a Legfelsőbb Igazságszolgáltatói Tanács (CSM) kérte az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentés titkosságának feloldását, hogy a testület minden tagja férhessen hozzá a dokumentumhoz. Ugyanakkor azt is kérték, hogy a hozzáfűzések megfogalmazásának határidejét egy héttel későbbi időpontra tűzzék ki.

Hírdetés

A CSM közleményben tájékoztatott szombaton, hogy elnöke és alelnöke pénteken este negyed kilenckor kapott elektronikus levelet az igazságügyi minisztériumtól azzal a felkéréssel, hogy szombaton 12 órakor a CSM egy tagja vagy egy arra felhatalmazott küldött jelenjen meg a minisztérium székhelyén, és vegyen részt a 2019-es MCV-jelentésről szóló megbeszélésen. Az igazságügyi minisztérium ugyanabban a levélben azt is közölte, hogy a jelentés titkos dokumentum, csakis a minisztérium székházában lehet tanulmányozni, és a megbeszélésen részt vevő küldöttek olyan személyek kell hogy legyenek, akik felhatalmazással bírnak titkos dokumentumokhoz való hozzáférésre.

A Legfelsőbb IgazsĂĄgszolgĂĄltatĂłi TanĂĄcs leszĂśgezte: precedens nĂŠlkĂźli ĂŠs megengedhetetlen a CSM alkotmĂĄnyos feladatkĂśrĂŠnek ellĂĄtĂĄsĂĄban, hogy az intĂŠzmĂŠny tagjai titkos dokumentumkĂŠnt tanulmĂĄnyozzĂĄk az MCV-jelentĂŠst. Az idő rĂśvidsĂŠge ĂŠs a megszabott feltĂŠtelek rĂĄadĂĄsul nem teszik lehetővĂŠ, hogy a dokumentumot olyan CSM-tagok is lĂĄthassĂĄk, akik nem rendelkeznek a titkosĂ­tott aktĂĄkhoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠsre feljogosĂ­tĂł hatĂĄskĂśrrel. A CSM szerint indokolatlan a titkos dokumentumok kĂśzĂŠ sorolni az MCV-jelentĂŠst, mert az legfennebb a „nem nyilvĂĄnos” kategĂłriĂĄba illik.

A közlemény aláírói azt is nehezményezték, hogy az igazságügyi tárca mindössze néhány órát adott arra, hogy a CSM kijelölje egyik tagját a megbeszélésen való részvételre, ehhez a döntéshez ugyanis össze kellett volna ülnie a testületnek, a hatályos törvények tiszteletben tartásával. Mindez arra enged következtetni a Legfelsőbb Igazságszolgáltatói Tanács szerint, hogy tagjait valójában a minisztérium ki akarja zárni a jelentéssel kapcsolatos megjegyzések és vélemények megfogalmazásából.

A CSM ezért nyilvánosan kérte, hogy egy héttel hosszabbítsák meg a határidőt, és oldják fel a dokumentum titkosságát, hogy a testület minden tagja áttanulmányozhassa azt és megfogalmazhassa hozzáfűzéseit.

Ana Birchall igazsĂĄgĂźgyi miniszter kedden azt mondta, hogy az EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs EllenőrzĂŠsi Mechanizmus (MCV) keretĂŠben kiĂĄllĂ­tott jelentĂŠst jĂśvő hĂŠt elejĂŠn mutatjĂĄk be. ”ValĂłszĂ­nĹąleg diplomĂĄciai Ăşton juttatjĂĄk el hozzĂĄnk a hĂŠt vĂŠgĂŠn, ĂŠs jĂśvő hĂŠt elejĂŠn hozzuk nyilvĂĄnossĂĄgra” – mondta kedden a tĂĄrcavezető. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »