Különsarc a nemkívánatos romániai cigányokra?

Különsarc a nemkívánatos romániai cigányokra?

Napi 800 forint adót vetett ki az alsónémedi önkormányzat azokra, akiknek nincs munkájuk és bejelentett lakcímük. A testület a sarcot azzal magyarázza, hogy kell a pénz a helyi közszolgáltatások biztosítására. A Pest megyei településen azonban mindenki tudja, hogy a rendeletet a nemkívánatos romániai cigányokra írták, erre a képviselő-testület is többször célzott az ülés alatt.

„Ez egy precedens értékű rendeletalkotás. Ilyen az országban nincs. Fel kell készülni, hogy ezt támadás fogja érni…” – Június végén tervezték el az alsónémedi képviselők egy testületi ülésen, azt a különadót, melyet azoknak kell fizetniük, akik a községben élnek, de nincs bejelentett munkájuk és nem saját ingatlanukban laknak.

„Mindenki tudja, mi az a célcsoport, ki az a célcsoport, akikre vonatkozóan ez a rendelet készült” – hangzott el az ülésen.

Arra is is többször céloznak a képviselők: azért kell az adó, hogy a nemkívánatos személyek elmenjenek a településről. „Úgy jönnek csoportban, hogy például jönnek öten-hatan, és ebből 18 év feletti mondjuk 3-4, de ebből nem dolgozik, amit nagyon sokszor látunk, csak egy, akkor ezt nem fogja elbírni ez az egy eltartani…”

A településen évek óta gondot jelent a romániai cigányok jelenléte. Többségük napszámban dolgozik a földeken úgy, hogy nincs bejelentve. A faluban mindenki tudja, hogy rájuk szabták az adót.

„– Ideje, hogy valamit tegyünk most már. Pont erről beszélgettünk a férjemmel, hogy mi, amikor gyerekek voltunk, nyugodtan kimehettünk az utcára. Ma például a gyerekem ki nem engedném legtöbbször.
– Miért?
– Mert ezek az emberek belekötnek a gyerekekbe. A játszótéren randalíroznak, én úgy gondolom, kellett, hogy valami lépéseket tegyenek ez ügyben” – mondja egy helybéli hölgy.

„Én nem hallottam még semmit az égvilágon, hogy raboltak volna. Azt megcsinálja a magyar ember is… Ehhez nem kell az erdélyi” – nyilatkozta egy másik lakos.

Egy Erdélyből érkezett fiatal lány férje kőművesként dolgozik a faluban. Azt mondják, ők még az adó bevezetése előtt elmennek a településről. „Mi megyünk haza Romániába, a kocsit meg kell csináltatni, két nap múlva megyünk haza” – fogalmazott.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet szerint nem kizárt, hogy jogsértő az önkormányzati rendelet.

„Úgy tűnik, ez egy diszkriminatív rendelet. Egy helyi adóról szóló rendeletről van szó, aminek az kell legyen a célja, hogy biztosítsa az önkormányzat számára a fedezetet ahhoz, hogy helyi közszolgáltatásokat nyújthassanak. Tehát szinte kizárt, hogy jogszerű legyen egy olyan helyi adóztatási forma, ami kizárólag egy adott személyi kört terhel, méghozzá a szabályokból egyértelműen egy hátrányos helyzetben lévő személyi kört” – reagált a TASZ.

A 800 forintban megállapított adót szeptembertől, naponta szedi majd be az önkormányzat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »