Különleges urnában kerülnének a Dunába a Hableány személyzetének hamvai

Különleges urnában kerülnének a Dunába a Hableány személyzetének hamvai

A Panorama Deck Kft. saját halottjának tekinti a Hableány balesetében elhunyt kollégáit és hajós temetést rendeznének számukra.

Felajánlották ezt a lehetőséget a családnak – mondta Tóth Mihály, a Hableány turistahajót üzemeltető Panorama Deck Kft. szóvivője az M1 aktuális csatornán. Ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük. A temetésről egyelőre keveset tudni, de az már kiderült, hogy a matróz korábban arra kérte az édesanyját, ha egyszer bármi történne vele, a hamvait szórja a Dunába. A férfi viszont Szolnokon hosszú évekig hivatásos katonaként szolgált Szolnokon mélységi felderítő tisztként, ami miatt a honvédségnél is felajánlották, hogy megadják neki a végtisztességet.

A Panorama Deck szóvivője elmondta: a hajós temetésnek nincsenek szigorú szabályai, erre több példa is van. Az egyik, hogy a családtagok, barátok és kollégák összegyűlnek egy hajón, ahová a hamvakat egy lebomló sóurnában viszik. A szertartás kezdetét egy harang jelzi, majd vízbe eresztik az urnát, amit a gyászolók a fedélzetről nézhetnek végig. Ezután a vízbe dobott virágokkal emlékeznek meg az elhunytról, a szertartás végén pedig harangszóval búcsúznak. Végül a hajó belsejében gyertyákat gyújtanak az elhunyt emlékére.

Hírdetés

A Hableány 70 éves korával kapcsolatban a szóvivő elmondta: a hajóknál nem az számít, hány évesek, hanem hogy milyen állapotban vannak. A Hableánynak 2020 október végéig volt műszaki engedélye, és 2024-ben kellett volna a szigorúbbnak számító parti szemlére mennie. Mivel kiváló műszaki állapotban volt, még sokáig szállíthatott volna utasokat – fejtette ki.

A hajó Csepelre kerül átvizsgálásra, ahol további adatokkal fogják segíteni a hivatalos szervek munkáját – mondta Tóth Mihály. A kiemeléshez is megadtak minden műszaki adatot, ami a rögzítéshez és a kiemeléshez szükséges volt. A mérnökök ezek alapján dolgozták ki azt a technikát, amivel kiemelték és uszályra helyezték a Hableány roncsát.

A hajókatasztrófával kapcsolatos korábbi híreinket ITT találják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »