Különleges képek a Rushmore-hegy szobrainak készítéséről

Különleges képek a Rushmore-hegy szobrainak készítéséről

A Dél-Dakotában fekvő Rushmore-hegyen található, sziklába vájt elnökszobrok az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb turistalátványosságát jelentik, ám az emlékmű megalkotásának folyamatáról viszonylag kevés képet és tényt ismerünk. A nemzeti emlékhelyen négy elnök, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arcképe magasodik ki a sziklák közül.

Maga a Rushmore-hegy 1745 méter magas, az 1927 és 1941 között elkészült szobrok pedig 18,2 méter magasak.A sziklába vájt elnökfejek ötletét eredetileg Dél-Dakota hivatalos történésze, Doane Robinson vetette fel, aki így szeretett volna látogatókat vonzani az amerikai kormány által az 1876-os Little Bighorn-i csatában az Ülő Bika és Őrült Lő vezetésével küzdő sziú indiánoktól megszerzett területre. Robinson vadnyugati hősök, köztük Buffalo Bill alakjával szerette volna megvalósítani a projektet, ám később végül úgy döntöttek, szerencsésebb, ha amerikai elnökök fejeit faragja ki a Rushmore-hegy szikláiból.

A kongresszusi és elnöki jóváhagyást követően a projekt megvalósítója, egy idahói mormon család gyermeke, a szobrászatot Párizsban tanult Gutzon Borglumés 400 asszisztensével (bányászok, sziklamászók, szobrászok) megkezdték a munkálatokat: kezdetnek 410 ezer tonna követ robbantottak ki a hegyoldalból. Washington feje 1934-re készült el, míg Jeffersoné két évvel később. Lincoln esetében a szakáll okozott némi problémát, ám 1937-re vele is elkészültek, Teddy Roosevelt pedig 1939-től figyeli a látogatókat gránitszemüvegén keresztül. A tervek között szerepelt, hogy Susan B. Anthony amerikai feminista, polgárjogi aktivista arcával is kiegészül az elnökszobrok sora, ám a kongresszus elvetette az ötletet, amelyért egyébként Borglum sem rajongott. A több évtizeddel ezelőtti tervek szerint emellett az elnökök törzsét is kifaragták volna, ám ez végül a pénzhiány miatt nem valósult meg. Az emlékmű azonban a popkultúra része lett.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »