Különleges ballagás a Puskás Tivadar Szaklíceumban: Lóhátról figyelni a világot

Különleges ballagás a Puskás Tivadar Szaklíceumban: Lóhátról figyelni a világot

Rendhagyó helyszínen, a Vadon Egyesület által működtetett lovas központban, a Benedek-mezőn búcsúztatták péntek délelőtt a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola lovász és belovagló osztálya első évfolyamának végzős diákjait.

Alkalomhoz illő öltözetben, lóháton vonultak fel a ballagási ünnepség helyszínére, a lovasközpont pályájára a végzős diákok, akiket elsőként az esemény házigazdája Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója köszöntött. Beszédében rámutatott, azok a diákok, akik lovász és belovagló szakon végeztek azon szerencsések közé tartoznak, akik elkezdhetnek megalapozni egy minőségibb életet. Úgy vélte, akik olyan szakmát választanak, ami a lóhoz köti az embert, „szép és normális emberi élet” elé néznek.

A Puskás Tivadar Szakközépiskolában a 2019-2020-as tanévben indult az első lovász és belovagló szakosztály Háromszéken, azon diákokkal, akik iskolai keretek között tanulták a lovász mesterséget és gyakorolták a lovassportot – idézte fel Szőke Annamária iskolaigazgató. Mint mondta, a lovaglás művészet, melyet megtanulni, érezni és élvezni csak hosszú évek során lehet, ugyanakkor sport is, mely megfelelő alázattal, szorgalommal és kitartással művészetté fejleszthető. Ehhez kívánt kitartást a továbbiakban a ballagóknak.

Hírdetés

Lóhátról a legjobb figyelni a világot, ám ehhez sok munka, kitartás és figyelem szükséges – ismerte el a diáktársaihoz szóló Serbán Szidónia tizedikes tanuló, s hozzáfűzte: a végzősök legjobb tudásuk szerint próbáltak ennek eleget tenni. Útravalóul azt kívánta, kísérje siker erőfeszítéseiket. Mátéffy Ottilia tizenegyedikes tanuló búcsúbeszédében azért a lehetőségért mondott köszönetet, hogy nyolcadik osztály végeztével többedmagával azt választhatta tanulásképpen, amit szeret, a lovakat és a lovaglást.

Kádár Barna lovas oktató, osztályfőnök úgy fogalmazott, a búcsú pillanata tulajdonképpen szép ünnep számukra, s hangsúlyozta, hálás azért, hogy jó képességű gyermekekkel dolgozhatott együtt. Felidézte, négy évvel ezelőtt gróf Kálnoky Tiborral és Szabó Istvánnal együtt álmodták meg a lovász és belovagló osztály elindítását, és nagy szerencséjük volt, hogy a Puskás Tivadar Szakközépiskola akkori és következő vezetői partnerek volt ebben a kezdeményezésben, helyet adtak az osztálynak és a mai napig odaadóan támogatják a képzést. Mint mondta, megható ennyi végzős fiatalt lóháton látni, „mivel ilyen képzés nincs Romániában, úgy érzem, ez egy nagy sikertörténet” – fogalmazott. Örömmel nyugtázta, hogy van és lesz utánpótlás, a jelenlegi tizedik és kilencedik osztály mellett ősztől egy újabb is indul. Ugyanakkor köszönetet mondott a képzés gyakorlati helyszíneit biztosító Kálnoky-lovardának, a Vadon Egyesület benedek-mezei lovardájának, az uzonfüzesi Bartha-lovardának, a gyergyóremetei lovasklubnak, illetve Sepsiszentgyörgy önkormányzatának támogatásáért is.

A szűkkörű, hangulatos ballagás végén a tizenegyedikes diákok jelképesen átadták a stafétát a következő évfolyamnak, leszálltak a lóról, a gyönyörű hátasokat a tizedikesek vezették le a pályáról a szülők, pedagógusok tapsa közepette.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »