Különleges acélszobrászati kiállítás nyílt a komáromi Limes Galériában

Különleges acélszobrászati kiállítás nyílt a komáromi Limes Galériában

Hírnév a fémnek címmel, a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közreműködésével, szeptember 16-án a K-ARTS Művészeti Gyűjtemény fémes alkotásaiból nyílt acélszobrászati kiállítás a komáromi Limes Galériában. A nemzetközi válogatás már több külföldi platformon nagy sikerrel mutatkozott be, hangsúlyozva, hogy milyen széles határok között mozoghat az indusztriális művészet.

A különböző fém alapanyagok, különleges megmunkálási technikák és a tematikák sokszínűsége jellemzi a szemrevételezhető műveket, amelyeket Árvai István művészettörténész, a KÉSZ Csoport művészeti vezetőjének köszöntője után Nagy T. Katalin művészettörténész mutatott be a tárlatnyitón, ahol a társszervező egyesületet Miglinczi Éva és Litomericzky Nándor képviselte.

E csoport több évtizede fontosnak tartja a kultúra, a művészetek felkarolását. Mecenatúra programja részeként hozta létre az elsősorban a képző- és az iparművészetre összpontosító K-ARTS Művészeti Alapítványt. A szervezet gondozza a nívós, folyamatosan gyarapodó kortárs K-ARTS Művészeti Gyűjteményt, melynek legunikálisabb része az acélszobrokat és az egyéb indusztriális alapanyagból készült műalkotásokat felvonultató kollekció.

A művek jelentős része a K-ARTS által szervezett, immár 18 éves múlttal rendelkező, Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion (KASZ+), nemzetközi alkotótábor keretében készült a KÉSZ Ipari és Innovációs Park területén, ahol sajátos atmoszférájú ipari közegben alkothatnak a Kecskemétre érkező magyarországi és külhoni művészek. A gyártelepen megrendezett alkotóműhelyek lehetőséget biztosítanak az üzemi technológiák kiaknázására, különböző acélalapanyagok felhasználására, indusztriális hátterű formaalkotásra.

Az alkotótelep megszületését a KÉSZ Holdingnak köszönhette – a szegedi tulajdonos, Varga Mihály jóvoltából a 25 négyzetméter alapterületű acélszerkezet-gyártó központ egyik csarnokát minden évben két hétre a képzőművészek foglalhatják el. Nem túlztás azt mondani, hogy számukra ez maga a Kánaán, hiszen olyan szobrokat álmodhatnak és valósíthatnak meg, amelyeket nem tudnának létrehozni műtermi körülmények között

Hírdetés

– fogalmazott Nagy T. Katalin.

Hozzátette:

a jelenlegi válogatásban a 18 éves, félezer darabos gyűjteményből 50 mű látható.

Ha végigtekintenek a kiállításon, megtapasztalhatják mindazt a sokféleséget, mely jelen van a mai szobrászatban. Egyes térbeli művek erősen kapcsolódnak a helyhez és az időhöz, amelyben keletkeztek, mások akár a klasszikus szobrászati tradícióhoz is visszamennek. És hogy kiben, hogyan fog rezonálni egy-egy mű, az számos dolgotól függ: mit ismer az illető a szobrászat történetéből, illetve mik történtek vele az életében vagy éppen az elmúlt napokban. Reméljük, hogy e nagyszerű anyagban mindenki talál olyan munkát, ami megérinti és elgondolkoztatja

– fejtette ki méltatásában a művészettörténész.

A megnyitó ünnepséget Németh Zsolt gitárművész színesítette zenéjével.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »