Különféle kórokozókat hordozó ázsiai invazív szúnyogfaj jelent meg Szlovákiában

Különféle kórokozókat hordozó ázsiai invazív szúnyogfaj jelent meg Szlovákiában

Nyitókép: wikipedia.org

Az invazív szúnyogfajok 2020-as megfigyelése során új fajt találtak Szlovákiában. A faj az Ázsiában őshonos Aedes japonicus japonicus.

Ennek a szúnyogfajtának az előfordulása nemcsak a biodiverzitásra van befolyással, hanem egészségügyi hatásai is lehetnek, mivel az invazív szúnyogok sokféle kórokozó hordozói.

Ez a faj olyan, hazánkban még nem ismert vírusokat is képes terjeszteni, mint a japán agyvelőgyulladást okozó vírus, a chikungunya vírus, a dengue- vagy akár a Zika-vírus.

A régióban különösen nagy kockázatot jelent a Szlovákiában már jelen lévő kórokozók, például a nyugat-nílusi vírus terjedése, amelyet elsősorban az ország déli részén észleltek – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Zuzana Vetrecin Čeplíková, a Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központjának PR-menedzsere.

Hírdetés

Viktória Čabanová, a Biomedikai Központ szúnyogszakértőjének elmondása szerint figyelemmel kísérik az invazív szúnyogfajok előfordulását Szlovákiában. Mint mondta, megfigyeléseik szempontjából nagyon fontosak az olyan behozatali helyek, mint a repterek és az autópályák.

„Az invazív szúnyogfajok természetes környezetben a peterakáshoz a fák odvait keresik meg, ezért nem meglepő, hogy az új térségekben is hasonló odvakat, üregeket keresnek. A tojásaik az autógumikon álló vízen keresztül érkezhetnek az országba“

– mondta Čabanová.

A szekértő szerin az új területen a szúnyog bármilyen vízzel telített edényben képes lepetézni.

A Szlovák Tudományos Akadémia Biomedikai Központja a TASR-nek megerőítette, hogy a szóban forgó ázsiai szúnyogfajt Pozsonyban, Kassán, Eperjesen és Zólyomban is megfigyelték.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »