Különbség a menekült és a bevándorló között

Különbség a menekült és a bevándorló között

Különbséget tett menekült és bevándorló között a miniszterelnök főtanácsadója egy migrációs kerekasztal-beszélgetésen. A német kancellár befogadó politikáját több külföldi vendég is bírálta.

A beszélgetést a Magyar Pen Club rendezte, az írószervezet elnöke Szőcs Géza korábbi kulturális miniszter, Orbán Viktor főtanácsadója. „Az európai értékrend egyik meghatározó pillére a szolidaritás az elesettekkel, a rászorulókkal, a szerencsétlenekkel. Amikor Európa jövőjéről beszélünk, erre, vagyis a lelkiismeret szavára ugyanúgy kötelességünk odafigyelni, mint a felelősség parancsára, amely az európai értékrend felszámolásának vagy megváltoztatásának minden esetben határozott tagadó választ kell hogy adjon” – mondta Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke.

Lengyelországot egy dominikánus szerzetes képviselte, aki a rendszerváltozás előtt a szolidaritás tanácsadója volt. „A fő cél, hogy biztosítsuk a menekülteknek a hazájukban történő leghamarabbi visszatértést. Ha ez nem lehetséges, akkor integrációs és nem asszimilációs programot kell végrehajtani. Ha valaki a házunkban akar lakni, annak tiszteletben kell tartani a szabályokat. Elengedhetetlen az adott ország kultúrájának és az emberi jogok betartása, a közösség politikai normák elismerése” – fogalmazott Maciej Zieba lengyel költő.

Jozef Banás szlovák író január elején nyílt levelet írt Angela Merkelnek, amelyben élesen bírálta a német kancellár bevándorlásbarát politikáját. „Olyan Európában hiszek, ahol a hal illatozik a fejétől, és nem bűzlik, és ahol a politikai elitek nemzetiek erkölcsi példaképei lesznek, és bátor európai nőkről és férfiakról álmodom, akik képesek voltak a feledésbe száműzni a moszkvai őskövületeket, úgy a feledésbe tudják száműzni a brüsszeli őskövületeket” – nyilatkozta az író.

Az uniós kvótarendszerre a Szabad Európa Rádió és a BBC egykori munkatársa is nemet mond. „A kvótarendszert ellenzem, de úgy vélem, hogy az ország akár humánus alapon, akár saját jól felfogott demográfiai alapon bizonyos számú kellően szelektált közel-keleti bevándorlót talán befogadhatna. Amúgy is települnek be itt maradó ösztöndíjasok vagy az életstílusunkat kedvelő kis- és nagyvállalkozók. A magyarság kitűnő asszimilátor, a beilleszkedést szükséges támogatni” – jelentette ki Sárközi Mátyás újságíró.

Sárközy Mátyás hozzátette, hogy szerinte az iszlám törvénykezést határozottan el kell utasítaniuk az európai államoknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »