Különböző trükkökkel verik át az udvarhelyi piaci vásárlókat

Különböző trükkökkel verik át az udvarhelyi piaci vásárlókat

Többször előfordul a székely­udvarhelyi piacon, hogy trükköznek a mérleggel, és átverik a vásárlókat. Általános probléma, hogy a károsultak nem jelentik azonnal a csalást a vásártér gondnokságán, holott megtehetnék. 

piaci-merelegek-ba-3_or_b

Volt olyan vásárló, aki múlt héten 28 kilogramm borszőlőért fizetett a piacon, ám mikor otthon újramérte az árut, 22 kilót mutatott a mérleg. Hiába telefonált a vásártér gondnokságára, hiszen nem lehetett bizonyítani, hogy csalás áldozata lett.

A gondnokság a piac hátsó részén található, vannak kontrollmérlegek – egyik 15, a másik 500 kilóig mér –, amelyekkel ellenőrizhető, hogy a kért mennyiséget kapta-e a vevő, tudtuk meg Gál Mózestől, a piac egyik gondnokától. Elmondta, bárki kérhet segítséget az ott dolgozóktól, de eddig még senki sem tette. Szóbeli panasz volt, de csak a piacról való távozás után, amikor már semmit sem lehet tenni. Gál szerint nem a környékbeli árusok csalnak, hanem akik messzebbről jöttek, többségük nem is marad sokáig a piacon. Most a szőlőárusokra volt panasz, máskor ugyanez a helyzet a zöldségeket vagy egyéb gyümölcsöt árulókkal.

Minél nagyobb mennyiségű árut vesz a vásárló, annál könnyebben átverik, fejtette ki Józsa László és László Tamás gondnok, a csaló árusok trükkjeit ismertetve. Ettől függetlenül piacnapokon – amikor nagyobb a tömeg –, érdemes nyitott szemmel járni akkor is, ha kisebb mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget vásárolunk, hiszen egyes eladók hajlamosak arra, hogy sietve rakják a mérlegre az árut, és sietve mondják az árat, mielőtt a vevő láthatta volna, mennyit mutat a mérleg.
Egy árus hívta fel a figyelmünket – aki maga is pórul járt –, hogy érdemes megnézni, nincs-e egy földre lelógó, üres nejlonzsák helyezve a mérleg mérőfelületére. Sokan ugyanis úgy trükköznek, hogy erre ráteszik a nagyobb mennyiségű árut, majd rálépnek a nejlon földre lelógó részére, hogy nagyobb súlyt mutasson a mérleg.

Gyakori jelenség az is, hogy az árusok a szép árut teszik ki a standokra, ám a vásárlóknak már zsákból, autóból szednek elő. Ilyenkor nem ritka, hogy apró vagy éppen romlott gyümölcs, zöldség kerül a szatyorba. Ha a vásárló ezt szóvá teszi, az eladó inkább nem is köt üzletet. „Aki becsületes, az megengedi a vásárlónak, hogy válogasson az asztalon lévő termékből” – mondta Gál Mózes.
Az eladók ugyan minden évben be kell vizsgáltassák, hogy megfelelően működik-e a mérlegük, és ezt be is tartják, hiszen az igazolás másolatát le kell adni a piacgondnokságon, mondta az illetékes. A hatóságok időszakosan ellenőriznek, ahogyan a gondnokok is, így kiderül, ha valaki rossz mérleggel dolgozik. A bevizsgált műszereket nem nagyon lehet átállítani, legfeljebb akkor lehet csalni, ha valaki egy rossz mérleget is tart, és időnként azt használja.

Gál Mózes azt javasolja, ha valaki úgy érzi, hogy átverték, azonnal jelezze azt a piacfelügyelőknek, akik pillanatok alatt újramérik az árut. Munkatársuk az eladó előtt is megteheti ezt, de a gyanús mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget az adminisztrációs irodába is be lehet vinni. Ha eltérés van, szembesítik vele az árust. Amennyiben csaláson kapnak valakit, értesítik a rendőrséget, és kitiltják a piacról. László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője elmondta, hozzájuk nem érkezett még hasonló bejelentés. Hozzátette, arra biztat mindenkit, hogy jelezzék, ha csalást tapasztalnak, hiszen ha sikerül tetten érni a csalót, jelentős pénzbírságra is számíthat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »