Külön folytatja Szászfenes, egyelőre nem érdeke a Kolozsvárral való egyesülés

Külön folytatja Szászfenes, egyelőre nem érdeke a Kolozsvárral való egyesülés

Nem valószínű, hogy Kolozsvár egyhamar egyesülni fog a szomszédos Szászfe­nes­sel: noha a civilek részéről megfogalmazódott az erre vonatkozó kérés, önkormányzati szinten ezt nem tekintik sem prioritásnak, sem életképes tervnek.
Meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott lapunknak Albert Zoltán szászfenesi önkormányzati képviselő azzal a civil kezdeményezéssel kapcsolatban, amely a Kolozsvár és a kincses várossal lassan összeépült település egyesülését célozza.

Albert szerint nem valószínű, hogy Kolozsvár egyáltalán bevállalná az egyesülést annak minden adminisztratív terhével együtt. Az RMDSZ-es tanácsos úgy tudja, a szászfenesi községvezetés sem érdekelt abban, hogy a település elveszítse önállóságát.

Albert Zoltán emlékeztetett, Nagyvárad és Váradszentmárton fúzióját sem sikerült kivitelezni, az egyesülésről tartott referendumok rendre érvénytelenek voltak a rendkívül alacsony részvételi arány miatt. „Kolozsvár és Szászfenes egyesüléséről, egyetlen közigazgatási egység létrehozásáról már régóta beszélnek a településen, de odáig soha nem jutott el a kezdeményezés, hogy hivatalos formát öltsön. Úgy gondolom, egy ilyen referendum kiírása egyelőre fölösleges lenne, mivel nem tudnánk vele megszólítani a lakosság abszolút többségét, ráadásul nem tudjuk azt sem, hogy mi a kolozsvári önkormányzat álláspontja a kérdésben” – magyarázta a Krónikának az önkormányzati képviselő.

Albert inkább arra lát esélyt, hogy a település pár év múlva metropolisövezetként alkotna új adminisztratív egységet, így Kolozsvárral közösen tudnának európai uniós finanszírozású projekteket megvalósítani.

Az első ránézésre is nyilvánvaló, hogy Kolozsvár már csak azért sem sürgetné a fúziót, mert ezzel együtt bekebelezné a rohamosan növekvő szomszéd település aggasztó adminisztratív problémáit is.

Szászfenesnek az elmúlt évtizedben megsokszorozódott a lakossága – hivatalosan valamivel több, mint 32 ezer lakosa van a településnek, sokak szerint azonban ez a szám már a 40 ezret is meghaladja

–, és egyáltalán nem biztos, hogy a kincses város adminisztratív kapacitása megoldást tud találni a szomszédos település súlyos gondjaira. Erre Pásztor Gyöngyi szociológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) oktatója hívta fel a figyelmet a Szabadság napilapnak adott nyilatkozatában.

Az egyetemi oktató rámutatott: ezt az erőteljes népességnövekedését egyáltalán nem látta előre a községvezetés, semmit sem tett annak érdekében, hogy a folyamat kiegyensúlyozottan menjen végbe, hogy Szászfenes infrastrukturálisan megfelelően ellátott legyen. Mint mondta,

Fenesen harmincvalahány ezer ember lakik sűrűn beépített területen, ahol szinte semmilyen urbanisztikai szabályt nem tartanak be, nincs megfelelő úthálózat, vízhálózat, mindez pedig folyamatos problémákat generál.

„Kolozsvár sokat veszített azzal, hogy lakói ilyen nagy számban – és velük együtt több vállalkozás is – kiköltözött Szászfenesre, ezáltal komoly adóbevételektől esett el. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a Szászfenessel való egyesüléssel olyan problémákat importálna, amelyeket a megnövekedett adóbevételek sem kompenzálnának” – mutatott rá a Szabadságnak nyilatkozó szociológus.

Albert Zoltán önkormányzati képviselő kérdésünkre beismerte, még csak megbecsülni sem tudják például azt, hogy Fenesen mekkora a magyar lakosság aránya, mert egyrészt nagyon sokan vannak azok, akiknek a hivatalos státusa nincs megoldva, ráadásul ezt nem is akarják rendezni, másrészt a szám folyamatosan változik. Példaként azt hozta fel:

a magyar közösség régi óhaja, hogy legyen magyar oktatás a településen, de a terv főleg amiatt nehezen kivitelezhető, mert a Kolozsváron dolgozó szülők inkább a városi tanintézeteket választják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »