Külön bejáratot akartak készíteni a roma és a román diákoknak egy jászvásári iskolában

Hatalmas botrĂĄny van JĂĄszvĂĄrosban: egy elit iskola tanulĂłi egy ĂĄllami iskolĂĄban kaptak helyet az idei tanĂŠvben, egy olyanban, amelybe tĂśbbsĂŠgben szegĂŠnysorban ĂŠlő roma gyerekek jĂĄrtak. A kĂŠt iskola vezetősĂŠge aztĂĄn Ăşgy oldotta meg a “problĂŠmĂĄt”, hogy a roma gyerekeknek mĂĄskor adtak szĂźnetet az ĂłrĂĄk kĂśzĂśtt, Ăşgy megszervezve, hogy ne is talĂĄlkozzanak a gazdag romĂĄn gyerekekkel.

A történet ott kezdődik, amikor hat felkészítőosztályt átköltöztettek a Titu Maiorescu iskolából a közeli Ion Neculceba, amely csak néhány száz méterre helyezkedett el a Maiorescutól. A fogadó iskola mindent beleadott: saját diákjait az emeletre költöztette, és a földszintet meg szépen felújíttatta, hogy az új vendégek megfelelő helyre érkezzenek. Igen ám, csakhogy a Neculce már eleve szegregált iskola volt: többnyire csak nehéz sorsú, roma és speciális gondozást igénylő diákok voltak ott. A szegregáció azonban csak tovább fokozódott, amikor az újoncok megérkeztek. Gyakorlatias szempontból egyszerűbb lett volna simán összekeverni az osztálytermeket és elosztani a két iskola osztályai között, de ezt nem akarták az érkezők.

Amint elkezdődĂśtt a suli szeptemberben, a roma ĂŠs mĂŠlyszegĂŠnysĂŠgben ĂŠlő gyerekek azzal szembesĂźltek, hogy tulajdonkĂŠppen sosem lĂĄtjĂĄk a romĂĄn gyerekeket, hiszen kĂźlĂśn időpontban volt a szĂźnet. Viorel Motaș kisebbsĂŠgi tanfelĂźgyelő azt mondja, rĂŠgi tĂśrtĂŠnet mĂĄr a kirekesztĂŠs, 2017-ben pĂŠldĂĄul a Titulescu Ăşgy tervezte, hogy ha jĂśnnek a romĂĄn diĂĄkok, akkor kĂźlĂśn bejĂĄratot kĂŠszĂ­t, hogy a roma diĂĄkok ott jĂśhessenek be. A Titulescu diĂĄkjainak szĂźlei elkezdtek ugyanis balhĂŠzni, amikor megtudtĂĄk, hogy gyerekeik egy iskolĂĄban kell tanuljanak a romĂĄkkal, de aztĂĄn elfogadtĂĄk a kompromisszumot, hogy kĂźlĂśn emeleten lesznek, ĂŠs kvĂĄzi sosem talĂĄlkoznak majd velĂźk a gyerekeik.

Elena Motaș, aki a Iași Megyei TanĂĄcsnĂĄl romagyi tanĂĄcsadĂłja volt, azt mondja, a Neculce igazgatĂłja nemcsak hogy kĂźlĂśn bejĂĄratot tervezett, hanem kĂźlĂśn egĂŠszsĂŠgĂźgyi rendelő is lesz a fehĂŠr gyerekeknek.

“2017-ben bement egy felĂźgyelő az a Neculce iskolĂĄban egy osztĂĄlyterembe, ĂŠs azt mondta, hogy »ebben az osztĂĄlyban kissĂŠ besĂśtĂŠtedett«. Roma gyerekek tanultak abban az osztĂĄlyban. SzĂĄmomra, aki magam is voltam felĂźgyelő, nagyon zavarĂł volt ezt hallani” – mondja Elena Motaș.

Hírdetés

A Iona Neculcenak mintegy nyolcvan szĂĄzalĂŠkĂĄt roma gyerekek teszik ki. Van aki 8-10 kilomĂŠterre lakik, ĂŠs hiĂĄba van kĂśzelebb a lakhelyĂŠhez iskola, oda jĂĄr, mert az a konszenzus, hogy a cigĂĄnyok oda jĂĄrnak.

Az esetről riportot készítő Adevărul lap próbálta elérni a két iskola igazgatóját, de nem sikerült megszólaltatni őket.

A szegregĂĄciĂłt egyĂĄltalĂĄn nem ezen az egyedi eseten lehet szemlĂŠltetni RomĂĄniĂĄban, az EurĂłpai BizottsĂĄg tĂśbbszĂśr is kĂŠrte az orszĂĄgot, hogy orvosolja ezt a strukturĂĄlis problĂŠmĂĄt. Az UNICEF egyik jelentĂŠse pĂŠldĂĄul azt ĂĄllĂ­tja, hogy a romĂĄniai roma gyerekek mintegy negyede ilyen szegregĂĄlt iskolĂĄkban tanul.

A szociológusok általában úgy vélik, a szegregáció a fejletlen pedagógiai rendszer hozadéka, az ilyen iskolákban nem csak a kirekesztés, a diszkrimináció nyomja rá az oktatásra a bélyeget, hanem általában a gyengébb tanerő van jelen ezekben, így a diákok még csak megfelelő oktatást sem kapnak.

Az Adevărul megkereste az oktatásügyi minisztériumot is, hogy megtudják az esetről az álláspontjukat. A minisztérium jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és amennyiben igaznak bizonyulnak a lap állításai, úgy szankcionálni fogja az iskolákat.

Romániában 2016-ban az oktatásügyi miniszter, aki akkor Mircea Dumitru volt, rendeletben tiltotta meg, hogy elkülönítsenek gyerekeket a fogyatékosság, vagy a szülők gazdasági-társadalmi státusza szerint.
(via Adevarul)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »