Kulka Jánost visszavárják a Katonába

Kulka Jánost visszavárják a Katonába

A színház közlése szerint mintegy 119 ezres látogatottsággal zárt a Katona; ez ötezerrel több az előző évad eredményéhez képest, egyben pedig a színház történetének eddigi legmagasabb látogatószáma, a színház három játszóhelye külön-külön is minden hónapban 100 százalék feletti látogatottságot ért el. Máté Gábor igazgató erről is beszélt a hétfő délelőtti évadzáró társulati ülésen, ahol a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színművész kollégák szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Szacsvay László a Sirályban nyújtott alakításáért, a Máthé Erzsi-díjat pedig Mészáros Blanka kapta. Utóbbi elismerést az egész évadban kiemelkedő munkáért ítélik oda, a díjat Máthé Erzsi tizennégy éve alapította saját erőből és tartja fent azóta is. Máté Gábor kiemelte: figyelemre méltó, hogy egy amúgy is korszakos jelentőségű művész ilyen nagyvonalú gesztust tesz pályatársai felé. Kiderült az is, az évadban a legtöbbször, 200 alkalommal, Pelsőczy Réka lépett színpadra, őt 182 fellépéssel Keresztes Tamás, majd 180-180 estével Dankó István és Takátsy Péter követték.

Máté Gábor bejelentette: huszonkét év után távozik a színháztól Haumann Péter, aki máshol folytatja a pályáját, Hoffmann Éva, aki a színház alapítása óta kellékesként segítette a Katona munkáját, nyugdíjba vonul. A Petőfi Sándor utcai színház idei évadának fájó momentuma Kulka János betegsége, aki személyesen nem volt jelen az évadzárón, de videóüzenetet küldött a társulatnak. Máté Gábor elmondta: mivel a társulat életében rendkívül fontos a színművész művészi ereje és jelenléte, a következő évad tervezése során a jövő évi utolsó bemutatóit egyelőre nem tűzték ki, erre a későbbiekben, Kulka János állapota javulásának függvényében kerül sor. A társulat és a vezetőség egyaránt úgy gondolja, megéri várni néhány hónapot a döntéssel, hogy újra együtt dolgozhassanak vele.

A jövő évad első bemutatója szeptemberben lesz, Gogol az Egy őrült naplója című művét Bodó Viktor rendezi, Keresztes Tamás szereplésével. Az előadás az Orlai Produkciós Irodával és a Jurányi Inkubátorházzal közös produkció. Műsorra tűzik még Ferdinand von Schirach Terror című darabját Dömötör András, A nők iskoláját Molière-től Ascher Tamás, Ibsen Nóráját Székely Kriszta rendezésében. Hegymegi Máté pedig Günter Grasstól A bádogdobot állítja majd színpadra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »