Kulisszák mögött: Törökország évente 250 ezer migránst küld az Unióba

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodásnak van egy nemhivatalos és nem is rögzített része, amely szerint az Európai Unió átvesz Törökországtól évente 250 ezer szíriai menekültet – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német újság a válság legális menekültkontingensek átvételén alapuló kezelésének elméletét kidolgozó kutatóintézet vezetőjére hivatkozva.

Gerald Knaus, az európai stabilitási kezdeményezés (European Stability Initiative – ESI) nevű berlini intézet vezetője a lapnak elmondta:

“a török fél elvárja, hogy az európaiak néhány héten belül hozzákezdjenek éves szinten nagyjából 250 ezer Törökországban tartózkodó szíriai befogadásának”.

A Welt am Sonntag hozzátette, hogy nyilvánvalóan az ilyen kontingensek – előre rögzített létszámú csoportok – átvétele volt Ankara egyik feltétele az EU-val kötött megállapodáshoz. Hivatalos megállapodásokat nem rögzítettek az ügyben, de szóbeli ígéretek voltak, és a törökvezetés “nyilvánvalóan számít a kulisszák mögött tett ígéret teljesítésére”. A török félnek pedig az éves kontingensek átvételénél is sokkal fontosabb a megállapodás részeként kilátásba helyezett vízumkönnyítés – tette hozzá az ESI vezetője.

Eközben az EU-Törökország megállapodás azon pontjának végrehajtása vontatottan halad, miszerint vissza kell küldeni az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Meglehet, hogy a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorúakat nem toloncolják vissza Törökországba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »