Kulináris csapás Franciaországra: több hamburger fogy, mint sonkás bagett

Noha a franciák rendkívül büszkék gasztronómiai hagyományaikra, tavaly mégis több amerikai stílusú hamburger fogyott Franciaországban, mint hagyományos sonkás bagett szendvics, amire korábban még sosem volt példa – derült ki egy tanulmányból.

A Gira Conseil tanácsadó cég adatai szerint tavaly csaknem 1,46 milliárd hamburgert fogyasztottak el Franciaországban, 14-szer többet, mint tíz évvel ezelőtt, míg a bagettből készült sonkás szendvicsből „mindössze” 1,22 milliárdot adtak el.

„A sonkás bagett szendvics igazi francia tradíció” – mondta Bernard Boutboul, a Gira Conseil vezetője. „A franciák azonban most teljesen odavannak a burgerért, amely ma már mindenhol megtalálható a gyorsétkezdéktől kezdve egészen a Michelin-csillagos éttermekig” – tette hozzá a szakember.

Boutboul szerint a franciaországi éttermek 80 százalékának az étlapján szerepel ma már legalább egy burger, olykor egy kis „csavarral” fűszerezve. Elmondta: „gyakran csinálják magas minőségű húsból és drága kenyérből. Igyekszünk franciás termékké tenni”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »