Külföldről indított, masszív kibertámadás érte a Külügyminisztériumot

Külföldről indított, masszív kibertámadás érte a Külügyminisztériumot

A szlovák külügyminisztréium szervereit masszív hackertámadás érte – jelentette be Peter Pellegrini kormányfő a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának ülése utáni rendkívüli sajtótájékoztatón.  Mint mondta, a külügyi tárcát külföldről végrehajtott kibertámadás érte, a kormány a katonai elhárítás értesítette az eseményről.

„Szlovákia kifinomult kiberkémkedési célú támadás érte” – mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy a támadást külföldről hajtották végre. A katonai elhárítás a „külügyminisztérium számítógépeinek és szervereinek szokatlan viselkedéséből” állapította meg a támadás tényét. A kormányfő tájékoztatása szerint egy „nemzetek feletti, kifinomult kémszervezet” áll a háttérben.

Egyelőre nem jelölte meg, melyik ország tehető felelőssé a kibertámadásért, azonban nyilatkozatában említette, hogy hasonló esetre már volt példa Csehországban, Németországban és Nagy-Britanniába.

Azt sem árulta el, hogy sikerült-e a végrehajtóknak érzékeny információkra, dokumentumokra szert tenniük. Annyit mondott, hogy a támadás olyan sikeres volt, hogy illetéktelenek fértek hozzá a külügyi tárca dokumentumait és adatait tároló számítógépekhez, de „olyan intézkedéseket foganatosítottak, amely megakadályozza, hogy a kibertámadás miatt Szlovákiának kára keletkezzen”.

Hírdetés

A ma kezdődő és péntekig tartó EU-csúcs egyik témája is kiberbiztonság lesz és a tagállamok kibervédelmi együttműködése. Pellegrini, aki korábban infoprmatizációért felelős miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett Robert Fico kormányfősége idején, kijelentette:

fogalmazott.

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »