Külföldön élő britekkel zsarolnák az uniót?

El kell kerülni, hogy a felek az alkupozíciójuk erősítésére használják fel a külföldön élő állampolgáraikat a brit uniós kilépés (brexit) feltételeiről szóló tárgyalásokon – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden.

A londoni törvényhozás nyolcvan tagja nemrégiben arra szólította fel Tuskot, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is biztosítsák az uniós tagállamokban élő britek jogait. Mint levelükben írták, egyszer s mindenkorra rendezni kellene ezt a kérdést az EU decemberi csúcstalálkozóján, hogy véget érhessen „a nyugtalanság és a bizonytalanság” az Egyesült Királyságban élő uniós, illetve a bennmaradó tagállamokban élő brit állampolgárok körében.

Válaszlevelében Donald Tusk elutasította ezt a felvetést, mondván, hogy a tárgyalások csak azután kezdődhetnek meg, hogy London bejelenti a távozási szándékát, ami kizárólag a brit kormány döntésétől függ.

A volt lengyel kormányfő hangsúlyozta, „a nyugtalanságnak és a bizonytalanságnak” nem az az oka, hogy – mint a brit törvényhozók írták – az Európai Bizottság akadályozza az egyeztetések megkezdését, hanem a brexitről szóló döntés.

„Nem gondolják, hogy az egyetlen módszer az érintett állampolgárok félelmeinek és kételyeinek eloszlatására, ha a lehető leghamarabb megkezdik a tárgyalásokat a lisszaboni szerződés 50. cikkelye alapján?” – tette fel a kérdést az uniós állam- és kormányfőket tömörítő tanács elnöke.

„Önökhöz hasonlóan én is szeretném elkerülni, hogy a tárgyalások során alkudozásra használják fel a külföldön élő állampolgárokat. Ennek érdekében valódi biztonsági garanciákat tartalmazó, világos és átfogó megoldásokra van szükség jól hangzó kijelentések helyett” – fogalmazott Tusk.

Hozzátette, az uniós alapszerződések egészen addig garantálják a brit állampolgárok jogait, amíg az Egyesült Királyság hivatalosan el nem hagyja az EU-t.

London úgy tervezi, hogy legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását, amellyel hivatalosan elindítja kilépési folyamatát az EU-ból.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »