Külföldi sajtó: az egységes ellenzéknek lenne esélye

Külföldi sajtó: az egységes ellenzéknek lenne esélye

A Fidesz és Lázár János vereségeként értékelik a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választást a külföldi lapok. A nemzetközi sajtó szerint a próbaválasztással felérő voksolás megmutatta, hogy egy egységes ellenzéknek van esélye a kormánypártokkal szemben.

A helyi győzelem ad reményt az ellenzéknek Orbán ellen címmel számol be a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester választásról a New York Times. A lap emlékeztet arra, hogy a több ellenzéki párt által támogatott jelölt egy olyan városban volt képes nyerni, amelyet hosszú idő óta Orbán Viktor Fidesze uralt. Elemzők szerin Márki-Zay Péter meglepetés győzelme új szakaszt nyit az április nyolcadikai parlamenti választások kampányában ugyanis egy egységes ellenzéknek lehet esélye a kormánypárttal szemben. A lap idézi Márki-Zay Péter választások utáni sajtótájékoztatóját, ahol a győztes azt mondta: ez a szeretet hatalma, nem a hatalom szeretete. A New York Times egyébként független, jobboldali jelöltnek nevezi Márki-Zay Pétert.

 

Meglepetés vereséget szenvedett Orbán Viktor az előrehozott választáson címmel ír a polgármester választásról a The Guardian. A baloldali brit lap szerint sokkoló vereséget szenvedett a Fidesz, ami eddig nem várt kihívások elé állítja a miniszterelnököt és pártját néhány héttel a parlamenti választások előtt. Az újság emlékeztet arra, hogy néhány héttel ezelőtt a miniszterelnök még reménytelennek nevezte az ellenzéket, de a hódmezővásárhelyi polgármester választás bebizonyította, hogy Orbán tévedett. A Guardian írása szerint nem csak az eredmény és a két jelölt közti szavazatkülönbség okozta a sokkot, hanem az is, hogy mindez Hódmezővásárhelyen, Lázár János szülővárosában történt. Az írás emlékeztet arra, hogy a Fideszt 50 százalék körül mérik a közvélemény-kutatók, dacára annak, hogy Orbán Viktor veje folyamatos korrupciós ügyek kereszttüzében áll.

 

Az ellenzék nyerte a próbaválasztást ezzel a címmel jelent meg cikk a Der Spiegelben a vasárnapi időköz választásról. A cikk írója szerint a hódmezővásárhelyi időközi választás egy vélemény barométer volt a választások előtt. A Spiegel is kiemelt figyelmet fordít a polgármester választás helyszínére vagyis, hogy Lázár János szülőföldjén történt az ellenzéki áttörés. A cikk emlékeztet arra, hogy a menekült politika mellett Orbán Viktor és a Fidesz több fronton is konfrontálódik Brüsszellel és szokásos évértékelőjében is azt hangsúlyozta, hogy a Nyugat a migráció miatt bukásra van ítélve.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »