Kukorica hibrid bemutató Barkaszón

Szeptember 23-án Barkaszó településen egy nagyon hasznos szemináriumon vettek részt a gazdák, egy világszerte ismert francia vetőmagtermesztő cég – az Euralis  – kukorica hibrideket mutatott be.

Lényegében minden gazda, aki érdekelt volt ebben a témában, részt vehetett ezen a szemináriumon, de sajnos kevesen voltunk. Ami, úgy gondolom, arra vall, hogy a gazdák úgy érzik, minden részletét tudják a kukoricatermesztésnek. Pedig higgyék el, a gyakorlat ennek az ellenkezőjét mutatja. Én már nagyon sok ilyen bemutatón vettem részt, és mindig valami újdonságot találok. Mindig valami újat lehet tanulni a technológiában, ami nagyon hasznos lehet minden termelőnek.

Ha röviden akarnám levonni a következtetést erről a bemutatóról, az az lenne, hogy újból és újból bebizonyosodott: a kukoricának, mint kultúrának, óriási lehetőségei vannak. A terméshozam még nálunk, Kárpátalján is túlszárnyalja a 100 mázsát hektáronként. Ami azt bizonyítja, hogy a terméshozamban ennek a kultúrának nincsenek határai.

A 6 hibridből, amely jelen volt a bemutatón, mind a 6 túlszárnyalta a 10 mázsás határküszöböt. Ez azt bizonyítja, hogy nálunk Kárpátalján is, ennek a növénynek nagy jövője van. Kukorica nélkül nem lehet megoldani a takarmányproblémát.

Szeretném a kedves termelők figyelmét felhívni arra a tényezőre is, hogy ezt a magas terméshozamot minden gazda elérheti. Csak akarat kell hozzá, és figyelembe kell venni mindig az alapvető technológiai követelményeket, kezdve a talajelőkészítő munkálatoktól, a kellő hibridek megválasztásától, különleges figyelmet fordítva a vegyszeres gyomirtásra. Ami az idén is meghatározó volt, mert csak azoknak a parcelláknak van magas terméshozamuk, amelyek gyommentesek voltak. Erről én már sokat írtam, még kora tavasszal. Nem kell sajnálni ettől a kultúrától a műtrágyákat. Pl.: azokon a parcellákon, ahol volt ez a bemutató, kb. 2-3 mázsa komplex műtrágyát, azon kívül plusz még egy mázsa nitrogénműtrágyát, a vegetációs időszakban pedig úgynevezett termésnövelő szert használtak (Humifield), vegyszeres gyomirtást kétszer is végeztek, nem sajnálva rá az anyagiakat. Ezzel azt érték el, hogy keléstől aratásig a parcellák gyommentesek voltak, és ez biztosította a magas terméshozamot is. S az eredmény: a 6 hibrid magas terméshozamot produkált, 119 mázsától 145-ig.

Gondolom, ezek után mindenki megértette, hogy a kukoricatermesztésnek óriási jövője van, csak kicsit oda kell figyelni a termesztésre. Végezzünk el egy számítást: ha 1 mázsa 300 hr., akkor mennyit kapunk egy hektáron?! Ezek alapján számítsuk ki, hogy mennyire érdemes foglalkozni kukoricatermesztéssel nálunk, Kárpátalján!

Amennyiben kérdéseik vannak, szívesen válaszolok. Elérhetőségem: 0503723469 és 0975166318.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 41. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Munkácsi járás›BarkaszóCímkék: KárpátaljaTerra DeiUkrajnagazdaságkukoricamezőgazdaságukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »