Kuciak-gyilkosság: Marček áprilisban áll bíróság elé

Kuciak-gyilkosság: Marček áprilisban áll bíróság elé

Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtte le Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát, április 6-án áll újra a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) elé.

A tárgyalás eredeti időpontját az új koronavírus terjedése miatt törölték. A meghallgatásra a közegészségügyi hivatal rendelete alapján szigorú intézkedések mellett kerül sor – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Katarína Kudjáková, a ŠTS szóvivője.

A központi válságstáb és a közegészségügyi hivatal rendelkezései alapján szigorúbb feltételekkel lehet majd belépni a tárgyalóterembe. Csak a kiválasztott sajtótermékek munkatársait engedik be, és lehetővé teszik a hangközvetítést, amit a szenátus elnöke korábban megtiltott. „Ebben a rendkívüli helyzetben a bíróság ellenőrzi a büntetőeljárás alapelveinek betartását” – közölte a bíróság.

Hírdetés

Miroslav Marček vádlott ellen további bizonyítási eljárás nem folyik, kivéve a büntetéssel és a kártérítés megállapításával kapcsolatban. Ilyen bizonyíték a pszichológiai és pszichiátriai szakvélemény. Ez alapján ítélheti a bíróság a vádlottat életfogytiglani börtönbüntetésre.

Miroslav Marček már az előzetes eljárás során beismerte, hogy ő lőtte le Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. Azt vallotta, hogy Szabó Tamással közösen követte el a gyilkosságot, aki azonban továbbra is tagadja a bűncselekményt. Miroslav Marček azt vallotta továbbá, hogy Andruskó Zoltán rendelte meg a gyilkosságot. Őt 15 év börtönre ítélték az újságíró meggyilkolásáért. Ezen felül Miroslav Marček bevallotta Peter Molnár vállalkozó meggyilkolását is.

Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert vádolják azzal, hogy megrendelték Kuciak meggyilkolását. Marian Kočner az ügyészség szerint bosszúból ölette meg Kuciakot gazdasági bűncselekményeiről szóló cikkei miatt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »