Kuciak-gyilkosság: Az ügyész indítványozta az A. Zoltánnal kötött vádalku jóváhagyását

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész indítványozta az A. Zoltánnal kötött vádalku jóváhagyását

Az A. Zoltánnal kötött vádalku jóváhagyását indítványozta hétfőn a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze a bazini Specializált Büntetőbíróságon.

A TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője tájékoztatta.

Az ügyész pénteken (október 18.) kötött vádalkut A. Zoltánnal Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében.

„Október 21-én terjesztette elő a javaslatot az ügyész a vádalku jóváhagyására A. Zoltánnal, akit különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A bíró az ügy áttanulmányozása után a törvénnyel összhangban dönt a további lépésekről” – tájékoztatta a TASR-t Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője

Hírdetés

A. Zoltánt azzal gyanúsítják, hogy közvetített Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásában. A vádalkut a bíróságnak kell jóváhagynia – erősítette meg pénteken Lívia Kňažiková ügyvéd. Hogy milyen büntetés vár rá, arról egyelőre nincs hivatalos információ. Pénteken Daniel Lipšic, a sértettek ügyvédje azt mondta, az ügy érintettjei abban állapodtak meg, hogy ezt nem teszik közzé. Hozzátette, A. Zoltán büntetését a büntetési tétel alsó határának több mint harmadával enyhíthetik, mivel kezdettől együttműködött az ügyésszel és a vallomása kulcsfontosságú.

A. Zoltánt és Alena Zs.-t azzal gyanúsítják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További gyanúsított Miroslav M., aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Sz. Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian K.-t, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. A. Zoltán beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel. Marian K. vállalkozó ellen a televíziós váltók ügyében is eljárás folyik. Ellene, valamint Sz. Tamás, Miroslav M. és Alena Zs. ellen vádemelési javaslatot nyújtott be hétfőn az ügyész.

Jan Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. A. Zoltán vádalkut kötött az ügyésszel, amit a bíróságnak még jóvá kell hagynia.

A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom. Az utcai tiltakozások résztvevői az ügy kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását és előrehozott választást követeltek. Később az előrehozott választás követelésétől eltekintett a mozgalom. A gyilkosság után kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki poszton.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »