Kuciak-gyilkosság – Az olasz maffia kapcsolatait vizsgálta az újságíró

POZSONY. Tom Nicholson oknyomozó újságíró szerint Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának hátterében uniós pénzek maffia általi ellopása állhat. Nicholson úgy véli, a kormány már tudja, ki követte el a kettős gyilkosságot. A Sme napilap is arról számolt be, hogy az újságíró a maffia és a szlovák politikai élet összefonódásait vizsgálta.

Egész Szlovákiát megrázta Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása. Haláluk valószínűleg a fiatalember munkájával függ össze. Jaromír Čižnár főügyész kijelentette, ha ez beigazolódik, akkor pokoli hajszát indít.

Az ügyben megkezdődött a nyomozás, ám az illetékesek egyelőre nem akarnak részleteket elárulni. Tom Nicholson oknyomozó újságíró azonban tudni véli, mi indokolta az ifjú kollégája és menyasszonya meggyilkolását. Nicholson elmondta, együttműködött Ján Kuciakkal, legutóbb múlt héten találkoztak, amikor információkat cseréltek uniós pénzek állítólagos ellopásáról.

„Az ügy a maffia, vélhetően az olasz maffia kelet-szlovákiai jelenlétével függ össze. Fennáll annak a gyanúja, hogy a bűnszövetkezet tagjai uniós alapokat fosztogatnak, a pénzeket pedig visszaküldik Olaszországba” – mondta el Nicholson a Denník N napilapnak adott interjúja során.

Az oknyomozó újságíró egyúttal azt is jelezte, hogy az ügy szálai szlovákiai politikusokhoz vezethetnek. „A főszervező a 2016-os parlamenti választások előtt kiírta Facebook-oldalára az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) három olyan politikusának a nevét, akiket szerinte meg kell választani. Ők Stanislav Kubánek, Peter Chudík és Viliam Jasaň. Feltételezem, hogy a nevüket azért írta ki, mert a Smer segített nekik” – fogalmazott Nicholson.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a kormány 1 millió eurót adna annak, aki segít kézre keríteni a gyilkost, röviden Nicholson így válaszolt: „Azt gondolom, a kormány már tudja, hogy ki áll a gyilkosság mögött”.

Gyertyagyújtás országszerte

Egész Szlovákiát megdöbbentette Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása. Országszerte több helyen gyertyagyújtással emlékeztek meg az elhunyt párról.

Hétfőn este sokan gyülekeztek a Ringier Kiadó előtt, ahol Kuciak volt munkahelye, az Aktuality.sk portál is székel. Az emberek virágokat vittek a fotójához és gyertyákat gyújtottak az emlékére. Több tucat tisztelője, köztük gyermekes családok is érkeztek a helyszínre. Hasonlóan cselekedtek a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés téren emlékezők is.

További megemlékezéseket tartottak Besztercebányán, Poprádon és Nagymihályon is.

A tragédia Szlovákián kívül a szomszédos Csehországot is megrázta, ahol szintén sokan gyújtottak gyertyát a meggyilkolt Kuciak és menyasszonya emlékére. Hétfőn este Prágában és Brünnben is kegyelettel adóztak az emlékének. Ezeket az összejöveteleket spontán módon, a közösségi hálón szervezték. „A szomszédaink ügye a mi ügyünk is. Adjuk hírül, hogy az efféle bűncselekményeknek sem a cseh, sem pedig a szlovák társadalomban nem lehet helyük. A fiatal pár azért halt meg, mert Ján nem félt szembemenni a maffiastruktúrákkal” – fogalmaztak a szervezők.

A nemzetközi sajtó is foglalkozik az üggyel

Hétfőn a nemzetközi sajtó is részletesen beszámolt Ján Kuciak meggyilkolásáról és az eset hátteréről.

„Mindez sokkolja a szlovákiai közvéleményt. Hidegvérűen meggyilkolták az oknyomozó újságírót és barátnőjét. Az országos rendőrkapitány is az áldozat oknyomozó munkáját tartja a tett motívumának” – írta az eset kapcsán a német DPA hírügynökség.

A Reuters hírügynökség szerint Ján Kuciak meggyilkolása sokkolta Szlovákiát, egyúttal rámutatott a közvélemény korrupcióval kapcsolatos aggodalmaira. Hozzáteszi: bár Szlovákiában a 2004-es uniós belépés után jelentős mértékben nőtt az életszínvonal, ám sokan továbbra is hangsúlyozzák a korrupciós bűncselekmények elégtelen leleplezését.

„Szlovákia újkori történetében az első újságíró-gyilkosságról van szó" – értékelte a történteket a csehországi ČT24 hírtelevízió. A Novinky.cz hírportálon megjelent cikk szerint „Szlovákia retteg”.

A külföldi sajtó részletesen idézte a vezető szlovák politikusok, köztük Robert Fico miniszterelnök, Andrj Kiska köztársasági elnök és Robert Kaliňák belügyminiszter esettel kapcsolatos véleményét, valamint Kuciak munkáltatójának, a Ringier Axel Springer Slovakia társaságnak az álláspontját. Tibor Gašpar országos rendőrkapitány szavaira hivatkozva az esetet közvetlenül Kuciak újságírói munkájával hozzák összefüggésbe.

A meggyilkolt újságíró az olasz maffia és a szlovák politika összefonódásaival foglalkozott

A meggyilkolt Ján Kuciak újságíró az utóbbi hónapokban az olasz 'Ndrangheta maffiához közeli szlovákiai, illetőleg a múltban Robert Fico kormányfő volt tanácsadójához, Mária Troškovához köthető kapcsolatokkal foglalkozott – tájékoztat a Sme napilap, melynek egyik újságírója a Kuciak-gyilkosság ügyében vallomást tett a rendőrségen a nevezett kapcsolatokat illetően.

A napilap szerint a 'Ndrangheta Olaszország egyik legerősebb maffiacsoportja. Az európai rendőri hivatal, az Europol a világ leggazdagabb és legerősebb bűnszervezetei közé sorolja.

A Sme szerint Trošková állítólag a Szlovákiában tevékenykedő Antonino Vadalával közösen vállalkozott. Az állami főtanácsos és Vadala közös, GIA Management nevű céggel rendelkezett, Trošková 2011 augusztusától 2012 júniusáig volt társtulajdonos.

Később a cég tulajdonosa Pietro Catroppa lett, aki a Sme napilap szerint 2016 óta a Prodest cégnek is tulajdonosa, és amelynek a múltban az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) volt parlamenti képviselője, Viliam Jasaň, a kormányhivatal jelenlegi válságkezelési és biztonsági stábjának főnöke is társtulajdonosa volt. A céget a múltban a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) is vizsgálat alá vonta.

Trošková régebben Jasaň képviselői asszisztenseként is dolgozott, állítólag ő ismertette össze Vadalával. Trošková jelenleg a kormányhivatal főtanácsadója.

Megjelenik Kuciak cikke

Az Aktuality.sk portál jelezte, meg fogja jelentetni Kuciak cikkét. „Szeretném bejelenteni, kijön a cikk, melyen Jano dolgozott. A lehető legrövidebb időn belül” – nyilatkozta Peter Bárdy, a portál főszerkesztője.

A gyilkossággal kapcsolatban Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány hétfőn azt mondta, az ügy összefügghet az újságíró munkásságával. A TA3 televíziónak nyilatkozva arról beszélt, kilövetlen töltényeket is találtak a helyszínen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »