Kubatovon kívül Pintér tanácsadóját is megkereste Vizoviczki az előzetesből

Kubatovon kívül Pintér tanácsadóját is megkereste Vizoviczki az előzetesből

Nem csak Kubatov Gábornak írt levelet Vizoviczki László, miután előzetes letartóztatásba került 2012-ben, hanem Pintér Sándor belügyminiszter akkori politikai főtanácsadójának, Valenta Lászlónak is – derül ki a Mandiner birtokába került ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyvből. Ebben az is szerepel, hogy Valenta Vizoviczki levelét továbbította a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak.

Júliusban derült ki, hogy a hivatali vesztegetéssel és adócsalással vádolt Vizoviczki László még 2012-ben levélben kereste meg Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, hogy közbenjárjon az érdekében. A diszkópápa azt akarta elérni, hogy kikerülhessen az előzetes letartóztatásból.

A levél sorsa azért is érdekes, mert Kubatov azt mondta, hogy átadta azt a nyomozóknak, de később kiderült, hogy az ügyészséghez valahogy nem jutott el az irat.

Már akkor felmerült a kérdés, hogy Vizoviczki esetleg más befolyásos személyeket, politikusokat vagy hivatalos személyeket is megkereshetett, hogy segítsenek neki. Ez ügyben az előző hónapokban a Mandiner többször is érdeklődött az ügyészségen, de a kérdéseikre nem válaszoltak, csupán Polt Péter ellenzéki képviselők kérdésére adott válaszára utaltak, ami nem tartalmazott erről információt.

A most a lap birtokába került ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyv alapján azonban egyértelmű, hogy még legalább egy személytől megpróbált segítséget kérni Vizoviczki: Valenta Lászlótól, aki akkoriban Pintér Sándor belügyminiszter politikai főtanácsadója volt.

Vizoviczki megkeresését Valenta a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak továbbította 2012 szeptemberében a jegyzőkönyv szerint. Vizoviczki a kihallgatásán a levéllel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a levelet ő maga diktálta le az ügyvédjének azért, hogy az ő álláspontját is megjelenítve „próbálja azt továbbítani a megfelelő helyre”. „Ez alatt azt értem, hogy minden olyan fórumra juttassa el, amely objektíven képes látni a helyzetem” – tette hozzá Vizoviczki. A megfogalmazás felveti, hogy Kubatovon és Valentán kívül még további személyeket is megkereshetett Vizoviczki.

Valenta László egyébként már nem dolgozik a Belügyminisztériumban. A lap megkérdezte a BM-től, hogy miért. A minisztérium sajtóosztálya azt közölte, hogy azért, mert lejárt a határozott idejű kormányzati szolgálati jogviszonya 2014-ben.

Vizoviczkinak végül idén augusztusban sikerült elérnie, hogy kikerüljön az előzetes letartóztatásból – helyette házi őrizetet rendelt el vele szemben a Fővárosi Ítélőtábla, 250 milliós, rekord összegű óvadék fejében.

Fontos tudni, hogy bár az óvadékra sokan „kenőpénzként” tekintenek, ez az összeg valójában egyfajta biztosíték: ha a terhelt nem szökik meg, hanem együttműködik a büntetőeljárásban, akkor a pénz végül visszajár, ellenkező esetben viszont elveszíti azt. Mindenesetre viszonylag ritkán szokták alkalmazni, főleg ekkora súlyú ügyekben. Az is érdekes, hogy honnan volt pénze az óvadékra Vizoviczkinak, ugyanis a Mandiner információi szerint nem volt ekkora fellelhető vagyona Magyarországon.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »