Kubai net

Most már Kubában mindenkinek lehet otthoni internet-hozzáférése, ez 3 éve van így. Baromi lassú. Míg az átlag magyarországi sebesség 200 Mbps felett van, addig ez Kubában 10 Mbps alatt van. S nagyon drága.

A szuperlassú hozzáférés is a havi átlagfizetés negyede (jelenleg a kubai havi átlagbér 40-45 amerikai dollár), egy normál magyarországi szintű hozzáférés pedig több évnyi fizetésbe kerül havonta.

Az átlag kubai mobilnetet használ, az olcsóbb, bár szintén lassú.

A jó hír: ma már szinte semmit se blokkolnak. Ennek leglátványosabb jele a YouTube, ahol megjelent nagyon sok kubai.

Bár származásilag semmi közöm Kubához, de minden ember legfontosabb életszakaszában, a kamaszkorban, ott éltem, így nagyon nagy a kapcsolódásom az országhoz. Egészen pontosan, amikor kimentem, még 12 éves voltam, s amikor távoztam, éppen elmúltam 19. Máig vannak “furcsa” kubai szokásaim, a 3 legjellemzőbb:

  • kubai hangerővel szoktam beszélgetni, azaz hangosabban, mint az európai szokás, folyton azt hallom “ne ordíts”,
  • amikor beszélek valakivel, közelebb állok hozzá, mint az európai szokás, ezen jellemzően a nők szoktak meglepődni, Európában ez a közelség már a csókolózás kezdete,
  • a “gyere ide” kézjelet nem európai módon csinálom, azaz nem kiféle tartott tenyérrel intek, hanem fordítva.

Hírdetés

Ami a legjobb a kubai YT-bloggerekben, hogy videózzák az országot, így meg tudom nézni ma hogy néznek ki egykori ismert helyeim.

Havannában a XIX. sz. végén és a XX. sz. első felében kiépített új központban az utcahálózat teljesen amerikai mintájú. Ezzel szemben a régi, még a “felfedezés” után, a XVI. században alapított városközpont teljesen spanyol mintájú: azaz kis utcák sűrű hálózata.

Ezzel szemben az amerikai mintájú új rész rendkívül pontosan tervezett, szélesebb utcák, melyek közül csak a legnagyobbak kétirányúak, minden más utca egyirányú. Az utcák neve szám vagy betű (az egyik irányban az egyik, a másikban a másik), így cím alapján a távolság is simán kiszámolható.

Pl. én a 13 és C sarkán laktam, a jövendő múzsám meg a 17 és L sarkán. Így 2 utcányit délnyugatra kellett menni (a számos utcák kettesével voltak. betűsek egyesével), majd 9 sarok északkeleti irányban, összesen 11 saroknyi út. 1 saroknyi az 100 méter, azaz 1,1 km.

A szélesebb utcáknak persze volt saját nevük is a szám/betű mellett, de csakis a kétirányúaknak. Pl. a 9-es utca neve Linea (= Vonal), a linkelt videón ez van, ezen megy végig a kubai blogger a G utcától a 4-es utcáig, északkeletről délnyugatra haladva.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »